Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Zijn minimum volatility-aandelen vandaag interessant?

Zijn minimum volatility-aandelen vandaag interessant?

In deze column ga ik in op de prestatie van zogenaamde minimum volatility-aandelen. Hoe presteerde deze factor de afgelopen periode en wat zegt dit over de toekomst?

Wat zijn minimum volatility-aandelen?

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, hebben minimum volatility-aandelen historisch gezien een relatief lage beweeglijkheid.

Uit empirisch onderzoek is gebleken dat deze eigenschap op de langere termijn de risico-rendementverhouding verbetert. Anders gezegd: deze aandelen zijn minder risicovol en behalen op de langere termijn een vergelijkbaar (en soms zelfs beter) resultaat dan beweeglijkere aandelen.

Gebruikte methode

Voor deze column is de prestatie van minimum volatility-aandelen gemeten door het rendement van een MSCI World Minimum Volatility ETF te vergelijken met dat van een MSCI World ETF.

Wetenschappelijk gezien is dit niet de meest zuivere methode. Toch heb ik voor deze methode gekozen omdat beleggen in ETF’s in de praktijk de eenvoudigste manier is om te beleggen in deze aandelen.

Achterblijvend rendement in 2023

Dit jaar bleef het rendement van de MSCI World Minimum Volatility ETF ruim 10% achter bij dat van de MSCI World ETF. De voornaamste oorzaak is het relatief hoge rendement van de zogenaamde megacaps zoals Meta en Alphabet.

De Minimum Volatility ETF is in mindere mate belegd in deze megacaps omdat deze van tijd tot tijd flink beweeglijk kunnen zijn. Dit verklaart waarom het rendement van deze ETF in 2023 achterbleef.

Stabiel rendement in uitdagende tijden

Kijken we iets verder terug in de tijd, dan zien we dat de MSCI World Minimum Volatility ETF in de afgelopen 24 maanden ongeveer hetzelfde rendement behaalde als een MSCI World ETF.

In 2022, een jaar waarin aandelenkoersen behoorlijk beweeglijk waren, daalde de MSCI World Minimum Volatility ETF aanzienlijk minder sterk. Hierdoor was er in 2023 minder rendement nodig om uiteindelijk op een vergelijkbaar rendement uit te komen.

Historisch rendement: 2014 – 2019

Gaan we nog verder terug in de tijd, dan is te zien dat de lagere beweeglijkheid van Minimum Volatility ook tot een hoger rendement kan leiden. In de jaren 2014 t/m 2019 was het rendement van Minimum Volatility 10,5% hoger dan de benchmark (gemiddeld 2% per jaar).

Deze voorsprong werd later ingeleverd toen de megacaps in het coronajaar 2020 en in 2023 relatief hoge rendementen behaalden.

Strategische overwegingen

Niemand weet zeker wat de toekomst zal brengen. Het is allesbehalve zeker dat de MSCI World Minimum Volatility ETF het komende jaar weer op een voorsprong komt te staan. Wat we wel weten is dat het gewicht van de megacaps in de traditioneel gewogen index is toegenomen. Dit zorgt voor een hogere concentratie van deze relatief hoog gewaarde aandelen.

Voor beleggers die dit concentratierisico uit strategische overwegingen willen beperken, kunnen minimum volatility-aandelen een interessante toevoeging zijn aan een gespreide aandelenportefeuille.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.