Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
China, de VS en de toekomst van Taiwan
Beeld: Rheins CC-BY-3.0

China, de VS en de toekomst van Taiwan

Vorige week overleed Henry Kissinger op 100-jarige leeftijd. Kissinger werd in de jaren 70 onder andere bekend vanwege zijn bijdrage aan betere diplomatieke betrekkingen tussen China en de VS. Een geschikt moment om eens in te gaan op de huidige politieke relatie tussen China en de VS.

China heeft al lang de wens om het democratische Taiwan te herenigen met het communistische moederland.  De laatste jaren provoceert China de eilandbewoners steeds vaker met militair machtsvertoon. Deze acties gingen het Witte Huis niet onopgemerkt voorbij. President Joe Biden heeft verklaard Taiwan te zullen verdedigen als het wordt aangevallen door China. Dit tot groot ongenoegen van president XI Jinping.

Financiële consequenties

Een Chinese invasie van Taiwan kan behoorlijke consequenties hebben voor de financiële markten. Amerika en China zijn de grootste economieën ter wereld en ook Taiwan is economisch gezien belangrijk; het eiland is een belangrijke producent van onder andere microchips die essentieel zijn voor machines en elektronica. Een escalerend conflict kan deze productieketen flink verstoren.

Is het waarschijnlijk?

Voordat we verder afdwalen in geopolitieke doemscenario’s, moeten we onszelf afvragen hoe waarschijnlijk een escalerend conflict is. Is het Chinese leger überhaupt wel partij voor de Amerikaanse strijdmachten? Ondanks vele investeringen heeft Xi Jinping zelf duidelijk zijn twijfels hierover; hij heeft al meerdere malen publiekelijk zijn ontevredenheid geuit over de capaciteiten van zijn leger.

En laten we de huidige staat van de Chinese economie niet vergeten. Deze is in troebel water gekomen door problemen in de vastgoedsector. Een oorlog waarbij vele jonge Chinezen hun leven moeten wagen in het buitenland lijkt op dit moment dan ook niet bovenaan het prioriteitenlijstje van de Chinezen te staan. 

Tegenwind in China geeft elders wind mee

Ironisch genoeg zorgt de economische tegenwind in China elders op de wereld juist voor wind in de rug. Productprijzen van ’s werelds grootste exporteur zijn namelijk gedaald door de kwakkelende economie. Dit betekent een lagere kostprijs voor buitenlandse bedrijven die producten uit China importeren. Dit resulteert in een welkome daling van de nog altijd hoge inflatie voor importerende landen (waaronder de VS).

Een Chinese invasie van Taiwan is een risico dat de wereldeconomie kan opschudden. De kans dat dit risico zich op korte termijn manifesteert lijkt echter beperkt. Er is een reële kans dat de huidige patstelling nog langere tijd op het bord blijft. In een ideale wereld komen wereldleiders ooit, geïnspireerd door het erfgoed van Henry Kissinger, tot een diplomatieke oplossing voor deze lastige kwestie.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.