Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goede voortekenen voor de beurs
Beeld: iStock

Goede voortekenen voor de beurs

Beleggers reageerden week positief op de cijfers en de langetermijnvooruitzichten van ASML. Het aandeel opende ruim 6 procent hoger en duwde de AEX door de 800-puntengrens. ASML ziet positieve ontwikkelingen in de chipmarkt en kreeg voor zo’n 9,2 miljard euro aan nieuwe orders binnen in de laatste drie maanden van het jaar.

Vooruitlopend op de cijfers was de koers van het aandeel overigens ook al opgelopen. Onder beleggers en analisten waren er immers de nodige verwachtingen gewekt nadat de Taiwanese chipmaker TSMC, een van de belangrijkste cliënten van ASML, eerder al beter dan verwachte cijfers had gerapporteerd.

TSMC verwacht in het eerste kwartaal een terugkeer naar solide groei en heeft de investeringen voor 2024 verhoogd. Analisten zagen dat als een aanwijzing dat de chipproducent herstel van de vraag naar smartphones en computers verwacht. TSMC kon ook profiteren van de enorme vraag naar chips van de Amerikaanse chipontwerper Nvidia voor kunstmatige intelligentie.

Post-coronadip

De chipindustrie zit na de uitbundige coronajaren al zo’n twee jaar in een neergaande markt. Beleggers en analisten speuren naarstig naar tekenen dat het einde daarvan in zicht komt. In de coronacrisis ontplofte de vraag naar elektronica en daarmee naar halfgeleiders. Nadat die vraag was afgezwakt bleven de producenten met grote voorraden geheugenchips zitten. De moesten eerst worden weggewerkt. De prijzen stortten in. Daar lijkt nu dus een einde aan te komen.

Die ontwikkeling komt tot uiting in het koersverloop van de Philadelphia Semiconductor Index, kortweg SOX. Deze index bevat 30 producenten van halfgeleiders en chipmachines. Bekende namen zijn onder meer Nvidia, Intel, AMD en Micron, maar ook ASML en NXP.

Van wereldbelang

De SOX geldt als een leidende indicator voor de brede markt. Chips zijn in een hightechwereld nu eenmaal de brandstof voor de wereldeconomie. Niet alleen smartphones en computers, maar alles met een aan- en uitknop wordt aangestuurd door chips. Zonder chips geen energietransitie of kunstmatige intelligentie en wat te denken van de moderne wapenindustrie?

De productie van chips is volledig geglobaliseerd. Kort door de bocht worden de chips grotendeels ontworpen in Silicon Valley (Nvidia, Intel) en geproduceerd in Azië (Samsung en TSMC). Voor deze productie zijn de machines van ASML onmisbaar.

Chips zijn vanwege hun algemene toepassing tegenwoordig van strategisch belang. Het is dan ook niet vreemd dat ze inzet zijn in de technologische handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Chips zijn niet meer alleen maar handel, nee, ze zijn een belangrijke strategische factor in de geopolitiek.

Een voorlopende indicator

Voor beleggers is de semiconductorindex dus een belangrijke indicator. Zo bereikte de SOX eind december 2021 zijn top om vervolgens een daling in te zetten. De brede markten volgden later. Begin oktober 2022 zette de SOX een bodem neer. Een paar weken later deden de brede markten hetzelfde. En waar beurzen als de S&P 500 en de AEX een tijdlang onder hun vorige hoogste punt ooit bleven steken, zette de SOX reeds medio december van vorig jaar een nieuwe hoogste stand ooit neer. De S&P 500 volgde pas een kleine twee weken geleden.

Als je als belegger wilt weten welke richting de beurzen in gaan, dan is het goed om te kijken naar de SOX. Nu geldt voor de semiconductor indexopvallend genoeg zo’n beetje hetzelfde als wat opgaat voor de brede markt: de rally wordt tot op heden vooral gedragen door een beperkt aantal namen.

Een van de leden van de Magnificent Seven, Nvidia, dat overigens deze week dertig jaar geleden de gang naar de beurs maakte, was in grote mate verantwoordelijk voor de stijging. Maar nu de cijfers en vooruitzichten van eerst TSMC en daarna ook ASML in goede aarde zijn gevallen, zal de rally van de SOX snel breder gedragen worden. Een aantrekkende chipmarkt is een goed voorteken voor de beurzen.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.