Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Moet ik blijven zitten in een aandelenrally?

Moet ik blijven zitten in een aandelenrally?

Beleggers staan vaak voor een dilemma wanneer de aandelenkoersen blijven stijgen en beursrecords sneuvelen. Zijn aandelenbeurzen te ver doorgeschoten en moet ik winstnemen of kan ik beter blijven zitten? In deze column enkele do’s en dont’s over hoe om te gaan met deze situatie. 

Rijdende trein

Een gezegde onder beleggers is dat beleggen iets is voor de lange termijn. Hoewel kortetermijn koersschommelingen soms allesbehalve prettig zijn, wijst het verleden uit dat aandelenkoersen op de lange termijn een opwaartse trend laten zien. Om te profiteren van deze trend is het cruciaal om overhaaste beslissingen in tijden van onzekerheid te vermijden.

Uit de markt stappen is in dit geval vergelijkbaar met een rijdende trein: eenmaal uitgestapt is het verdraaid lastig om weer in te stappen. Hierdoor ontstaat het risico dat de uiteindelijke vermogensbestemming nooit wordt bereikt. Helaas is rustig blijven zitten voor veel beleggers makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er manieren om de reis wat aangenamer te maken.

Stippel de reis van te voren uit

Wie met regelmaat de trein pakt maakt zich onderweg vaak niet zoveel zorgen. Heeft u eenmaal uw plekje gevonden dan kunt u rustig achterover leunen. Want u weet nooit 100% zeker hoe de reis zal verlopen, maar de kans is groot dat u tijdig aankomt op bestemming. Ook hier zien we raakvlakken met beleggen. Beleggers die de rit ruim van tevoren goed hebben uitgestippeld hoeven niet steeds zenuwachtig uit het raam te kijken. 

Herbalanceren

Beleggers kunnen het risico in hun portefeuille beheersen, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het uiteindelijke rendement. Een voorbeeld hiervan is herbalanceren. Herbalanceren is in feite niets anders dan de portefeuille terug in lijn brengen met de oorspronkelijke beleggingsverdeling (bijvoorbeeld tussen aandelen en obligaties). 

Na een periode waarin aandelen sterk hebben gerendeerd is het procentuele gewicht van de aandelenbeleggingen toegenomen. Door de oorspronkelijke verhouding te herstellen neemt u wat winst op de aandelenportefeuille en investeert u deze in minder beweeglijke obligaties. Tegelijkertijd voorkomt u dat het risico in uw portefeuille ongemerkt steeds verder toeneemt. 

Stijlfactoren

Een andere strategie die u tegelijkertijd kunt toepassen is het beleggen in zogenaamde stijlfactoren. Dit zijn bepaalde kenmerken die in het verleden tot een betere risico-rendementsverhouding hebben geleid. Denk bijvoorbeeld aan een aantrekkelijke waardering, lagere beweeglijkheid of een gezonde verhouding tussen vreemd en eigen vermogen. 

Voor de meeste beleggers is het handhaven van een langetermijnvisie een sleutelprincipe voor succesvol beleggen. Het vermijden van overhaaste beslissingen, zoals uit de markt stappen bij stijgende koersen, is hierbij van groot belang. Zorg er daarom voor dat u goed voorbereid bent voor u op de trein stapt die beleggen heet en maak het uzelf onderweg zo comfortabel mogelijk.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 19 april

  1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
  2. WDP Q1-cijfers
  3. EU producentenprijzen maart
  4. VK detailhandelsverkopen maart
  5. Fra ondernemersvertrouwen april
  6. KPN €0,098 ex-dividend
  7. CM.com jaarvergadering
  8. NSI jaarvergadering
  9. American Express Q1-cijfers
 2. 22 april

  1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht