Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Dit zijn 7 kansrijke ontwikkelingen voor smallcaps
Beeld: iStock

Dit zijn 7 kansrijke ontwikkelingen voor smallcaps

In de afgelopen jaren is het verschil in zowel rendement als waardering tussen small-cap en large-cap aandelen toegenomen door het strenger monetair beleid, hogere rentetarieven en de angst voor een wereldwijde economische vertraging. Dat stelt vermogensbeheerder Capital Group in een publicatie.

Smallcaps kunnen proviteren van het meer dovische beleid van de Fed. Ook de pijplijn van beursintroducties, die tot stilstand was gekomen, zou weer moeten gaan stromen.

Kleinere bedrijven zijn een belangrijke bron van rendement geweest op de wereldwijde aandelenmarkten. Ze hebben hun grotere broers bijna 70% van de tijd overtroffen in voortschrijdende periodes van drie jaar sinds 2000.

Welke kansen ziet vermogensbeheerder Capital Group in de wereldwijse smallcap-markt?

1. Infrastructuur

"De verslechterde infrastructuur in de VS en de bereidheid van de overheid om deze te verbeteren - van elektriciteitsnetten tot pijpleidingen, in combinatie met de wens van bedrijven om hun toeleveringsketens beter te beveiligen - het industriële complex nieuw leven ingeblazen.

"Interessant zijn daarom bedrijven die verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen installeren (HVAC). Dit is een groeigebied waar kleinere bedrijven marktaandeel hebben veroverd en moeilijk te kopiëren distributienetwerken hebben uitgerold, wat hen prijszettingsvermogen verschaft." 

2. Europese industriële consolidaties

"Capital Group ziet dat Europese industriële bedrijven, vooral in de Scandinavische landen, die fusies en overnames uitvoeren, echte waardescheppers kunnen zijn."

"Industriële overnamefirma's die bedrijven onder één noemer brengen, hebben laten zien dat ze winstgevend kunnen schalen. Ze kunnen over langere perioden aantrekkelijke totaalrendementen bieden door een combinatie van dividenden, organische groei en verworven winst uit fusies en overnames."

3. AI-evolutie biedt kansen

"AI zal in alle sectoren een aanzienlijke impact hebben. Omdat de technologie zich nog in een vroeg stadium bevindt, is Capital Group selectief. Leveranciers aan de halfgeleiderindustrie en IT-dienstverleners moeten kunnen profiteren van de eerste ontwikkelingen van AI."

4. India als vruchtbare bodem

"Een bloeiende economie, groeiende huizenmarkt en digitale infrastructuur maken van India een aantrekkelijke jachtgrond om snelgroeiende bedrijven te identificeren. Het scala aan mogelijkheden binnen het Indiase small-caplandschap is toegenomen. De markthervormingen hebben terrein gewonnen, waardoor de kredietexpansie is vergemakkelijkt en de economie is geformaliseerd."

5. Griekse banken

"Griekenland heeft een opmerkelijke transformatie doorgemaakt. Vandaag verkeert het land niet langer in financiële nood. Griekenland is een van de snelst groeiende economieën van Europa na een reeks hervormingen. Kredietbeoordelaars hebben Griekse staatsobligaties opgewaardeerd naar investment grade (BBB/Baa en hoger)."

"Van de ongeveer 25 Griekse commerciële banken zijn er nog een handvol vandaag overgebleven. De banken zijn overgekapitaliseerd en er is minder concurrentie voor leningen, wat heeft geresulteerd in een goedkope depositobasis in vergelijking met andere Europese landen. Over het algemeen worden Griekse banken aan relatief aantrekkelijke waarderingen verhandeld en er is potentieel voor dividenden, die het totale aandelenrendement kunnen opkrikken."

6. Biotechnologie

"De waarderingen in de biotechnologiesector hebben mogelijk een bodem bereikt. De koersen in deze sector bewegen vaak mee met financieringscycli. Als de rentetarieven dalen, kan dat een katalysator zijn voor een beter sentiment. Het aantrekken van de fusies en overnames in de afgelopen maanden lijkt te wijzen op een dergelijke verschuiving."

"Hoewel beleggers vooral aandacht hadden voor geneesmiddelen die obesitas behandelen, keek Capital Group naar andere aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer. Een ander potentieel groeigebied zijn leveranciers van gespecialiseerde instrumenten en materialen aan de farmaceutische reuzen."

7. De IPO-markt kan ontdooien

"De IPO-markt kan kansen bieden om selectief te beleggen in veelbelovende bedrijven tegen redelijke waarderingen. Met de verwachting dat de grote centrale banken aan het einde van de renteverhogingscyclus zijn, is er hoop dat de IPO-activiteit kan opleven na een paar rustige jaren."

Lees ook: Zo kiest u het juiste mixfonds

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht