Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
“Hyloris staat voor High Yield, Low Risk”
Beeld: Stijn Van Rompay

“Hyloris staat voor High Yield, Low Risk”

Hyloris uit Luik wordt vaak als farmagroep bestempeld, maar de groep doet meer dan dat. Stijn Van Rompay, CEO, stelt dat Hyloris uitgaat van de strategie om bestaande medicijnen te verbeteren en op die manier onvervulde behoeften aan te pakken.

“Dat doen we op twee manieren,” zegt Van Rompay: “eerst door bestaande geneesmiddelen te herformuleren, bijvoorbeeld een injectie vervangen door een tablet of een tablet vervangen door een neusspray, en repurposing.”

Hyloris wil een deel meepikken van het herformuleren en herpositioneren van bestaande geneesmiddelen. Initieel was herformulering belangrijk voor de eerste producten - het gaat iets sneller, maar heeft het een iets lager rendement. Repurposing is zeer lucratief en laat toe om totaal nieuwe ziektebeelden aan te pakken. Daar is volgens Van Rompay the sky the limit, en kan je zo een oplossing bieden voor patiënten die nog geen behandeling hebben.

10.000 ziektes

Er bestaan zowat 10.000 ziektes, en slechts een vierde daarvan wordt momenteel afgedekt door bestaande geneesmiddelen. Hyloris bestudeert alle moleculen die in een geneesmiddel werkzaam zijn, vanuit verschillende invalshoeken. “Vaak hebben die moleculen meerdere werkzaamheden, en dat is echt onze missie, om geneesmiddelen te gaan verbeteren.”

Handig is ook dat er bij deze manier van werken geen veiligheidstesten meer te hoeven worden doorlopen, omdat een potentieel geneesmiddel al miljoenen keren is gebruikt. Dat verlaagt ook de kosten voor het bedrijf aanzienlijk. “Op die manier kunnen we ons beperken tot efficiëntiestudies, die veel sneller en goedkoper zijn. Dat komt ook terug in de investeerderscriteria van het bedrijf. Qua return on investment willen we minstens 27x onze investering terug binnen de vijf jaar na lancering.”

Marktsegmenten

Vandaag is Hyloris therapeutisch agnostisch, in de zin dat het alle aandoeningen wil bestuderen die een mogelijke meerwaarde kunnen opleveren.

“Door onze eerdere achtergrond staan we natuurlijk sterk in het cardiologische veld. Het is een markt die steeds maar groeit, en er is de laatste twintig jaar relatief weinig in ontwikkeld, maar we beperken ons dus niet tot deze markt. We kijken naar een tweehonderdtal opportuniteiten op jaarbasis. Zo hebben we er vorig jaar tachtig onderworpen aan een grondig onderzoek, waarna er uiteindelijk drie producten werden aangekondigd.”

FDA

De Amerikaanse toezichthouder, de Food and Drug Administration, is cruciaal. “De FDA is de absolute waakhond van alles wat er gebeurt binnen het farma-universum. De Amerikaanse markt is een markt met 300 miljoen inwoners, en je hebt maar één goedkeuring nodig, terwijl je er in Europa tientallen nodig hebt. In de VS kan je de prijs zetten waar je wil, maar dat wil niet zeggen dat het terugbetaald wordt. Je moet je meerwaarde erna aantonen. De kortingen lopen op tot 50% op de officiële prijs, maar in de VS word je wel goed vergoed voor je toegevoegde meerwaarde. De meeste van onze geneesmiddelen worden wereldwijd verdeeld.”

Van Rompay sluit af met de stelling dat 2024 een belangrijk jaar wordt. “We willen dertig producten tegen 2025, en we hebben een brede en goedgevulde R&D-pijplijn. We hebben vijf aanvragen lopen bij de FDA de komende 15 maanden. Het wordt een druk jaar”, besluit Van Rompay.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht