Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Vooruitblik op de cijfers van Nvidia
Beeld: Nvidia

Vooruitblik op de cijfers van Nvidia

AI-topper Nvidia rapporteert woensdag na sluiting van Wall Street de resultaten over het  eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. Analisten verwachten enige vertraging na de eerdere onstuimige groei.

De cijfers over het kwartaal dat eindigde in april zullen niettemin uitstekend zijn, verwacht Fortune, omdat er veel vraag blijft naar chips voor datacenters die worden ingezet voor generatieve kunstmatige intelligentie.

Ook Ivo Breukink van de IEX Beleggersdesk blikt vooruit. Zijn analyse kunt u hier lezen.

Analisten gepolst door FactSet zien de winst per aandeel met 474% stijgen naar $5,22, bij een omzetstijging van 241% naar $24,5 miljard. Dat is minder dan de winstsprong van 765% en de omzetstijging van 265% in het vorige kwartaal.

Intussen is de koers van het aandeel in 2024 met 87% gestegen, en verdriedubbeld ten opzichte van een jaar geleden. Nvidia is nu het op twee na meest waardevolle bedrijf ter wereld, met een marktkapitalisatie van 2,3 biljoen dollar. Alleen Apple en Microsoft zijn groter. De afgelopen twee maanden echter is de koers vrijwel stabiel gebleven.

Nvidia's onthulling van de nieuwe Blackwell-chip in maart heeft ertoe geleid dat sommige analisten een vertraging verwachten tijdens de overgang van de oudere H100-chips naar de modellen van de volgende generatie, die naar verwachting later dit jaar beschikbaar komen.

Bank of America over Nvidia

Analisten van Bank of America noemen deze vertraging een mogelijke bron van koersvolatiliteit na publicatie van de cijfers. Hoewel BofA denkt dat Nvidia de consensus zal overtreffen, verwachten de meeste analisten dat de outlook voor het tweede kwartaal voor het eerst op minder dan 10% (sequentiële) groei zal liggen.

Bank of America voorziet dat de brutomarges krimpen van ongeveer 77% in het eerste kwartaal naar een "meer genormaliseerd" bereik van 75%-76% in het volgende. "Maar zelfs als Nvidia de bullish verwachtingen kan waarmaken, zou de koers nog steeds kunnen dalen omdat zwartkijkers waarschijnlijk klagen dat:

  1. de omzetgroei in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste zal vertragen tot 'slechts' 7-8%, ver onder de ruim 10% van de afgelopen kwartalen;
  2. de afnemende brutomarge een teken van prijsdruk, een ongunstige mix en vertragende vraag dan wel toenemend aanbod is."

BofA is positief over Nvidia en geeft het aandeel een koopadvies met een koersdoel van 1100 dollar.

Morgan Stanley over Nvidia

Vorige maand waren analisten van Morgan Stanley ook positief over Nvidia: volgens hen zijn er geen tekenen van een groeipauze tijdens de overgang naar de Blackwell-chip, en is de onderliggende vraag nog steeds sterk.

"Nvidia blijft hoge uitgaven verwachten op het gebied van AI, en denkt dat nieuwere klanten zoals Tesla en verschillende overheden meer gaan besteden dan eerder verwacht", schreven de analisten. En ondanks de toenemende concurrentie van Intel, Huawei, Samsung en andere chipbedrijven verwacht Morgan Stanley dat Nvidia zijn marktaandeel zal behouden.

"De prijzen van de Blackwell-generatie lijken zeer competitief, waardoor het enthousiasme om de concurrentie aan te gaan afneemt", besloot Morgan Stanley.

Lees ook: Staat Nvidia over 5 jaar nog aan de top?

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 juni

    1. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex industrie Caixin mei (Chi)
    3. Omzet detailhandel april (NL)
    4. DSM-Firmenich Beleggersdag
    5. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    6. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (Dld)
    7. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (VK)
    8. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (eur)
    9. Inkoopmanagersindex industrie (S&P) mei def. (VS)
    10. Inkoopmanagersindex industrie (ISM) mei (VS) volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht