Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Gezonde correctie voor S&P 500?

Met Brexit en de Amerikaanse verkiezingen is nog maar eens bewezen dat doemverhalen het best plaatsmaken voor zelfstudie. Daarnaast kunt u beter investeren op basis van trends en veronderstellingen of beweringen waar geen bewijs voor is, vermijden. Dat is objectieve analyse. 

Controleer bijvoorbeeld welke sectoren er het best bij liggen. Rangschik de aandelen voor iedere sector van hoog naar laag en volg de meest sterke waarden. Volg een gelijkaardige werkwijze indien u ook in trackers of beleggingsfondsen wenst te investeren.

Beurs in opwaartse trend

De economie groeit en dat is goed nieuws voor bedrijven en voor de financiële markten in het algemeen. Enkel de politiek en wereldwijde beslissingen kunnen de opwaartse trend van de beurs doen keren.

De Amerikaanse S&P 500 beursindex, de trendsetter voor aandelen wereldwijd, verlangt naar de 2500 punten. Dit betekent een stijging van 6% vanaf het huidige niveau op 2350 punten.

De kans is reëel dat dit snel gebeurt en het best laat u uw winsten verder oplopen. Anderzijds zijn de Amerikaanse markten wel overkocht en doet u er goed aan uw stoploss aan te scherpen. 

Gezonde correctie

Een gezonde correctie na een felle stijging is goed voor de lange termijn. Het zorgt voor nieuwe steunzones zodra de markt weer opveert. De trend voor de S&P 500 blijft opwaarts zolang de steunzone 2180-2212 niet doorbroken wordt.

Reculer pour mieux sauter; een stapje terugzetten om beter te kunnen springen. Slaagt de S&P 500 index er niet in om op korte termijn tot 2500 punten te stijgen, dan wordt de kracht voor een nieuwe aanval, tijdens zo'n correctie gebundeld.

Ook bij de Eurostoxx 600 stijgen de koers en de gemiddelden. Het beurssentiment op de EuroStoxx 600 is sinds midden december positief. U kunt dat duidelijk terugzien op grafiek 2.

Emerging Markets hebben de hoogste economische groei en hierdoor vinden we bij die markten hogere prestaties. Beleggen in Emerging Markets kan bijvoorbeeld via trackers. De tracker IEM (Ishares MSCI Emerging Markets) is in dat opzicht interessant. 

Op landelijk niveau zijn Brazilië (EWZ), Rusland (RSX of RSXJ) en China interessant. De trackers FXC (in euro) en FXI (in Amerikaanse dollar) Ishares FTSE China 25 stijgen (zie grafieken 3 tot en met 6). 

Grafiek 1 en 2 (klik op de grafieken voor een grotere weergave):


Grafiek 3 tot en met 6 (klik op de grafieken voor een grotere weergave):

Paul Gins is een veel gevraagd spreker en docent aan de EHSAL Management School in Brussel. Naast columns voor Beursduivel.be en Belegger.nl schrijft Gins voor de Vlaamse Federatie van Beleggers en is hij zaakvoerder voor CompuGraphics nv. Daarnaast is hij de uitgever van TransStock en Beursgrafiek.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht