Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bill Gross waarschuwt beleggers voor hoge risico's

'Risico op beurs VS op hoogste niveau sinds 2008'

Bill Gross waarschuwt beleggers dat het risico op de Amerikaanse beurs het hoogst is sinds voor de financiële crisis van 2008. Aandelen zijn te duur en obligaties brengen te weinig op voor de risico's die ze hebben, dat vertelde hij tijdens een Bloomberg beleggingsbijeenkomst in New York.

De obligatiegoeroe is niet de eerste die zijn zorgen uitspreekt over de almaar omhoog bewegende aandelenmarkt, die juist erg kwetsbaar is. Eerder waarschuwde expert Marc Faber ook al voor een gigantische Amerikaanse bubbel, die ieder moment kan knappen.

Apocalyptische vooruitzichten

Beide beursexperts voorzien catastrofale gevolgen als er toch een einde komt aan de eindeloze stijging en de daling eenmaal begint. De prijzen zijn nu gewoonweg te hoog voor het risico dat beleggers lopen, zei Gross woensdag. “Mensen kopen nu niet laag en verkopen hoog, maar kopen hoog en hopen op het beste.”

Ondanks dat Gross vindt dat veel beleggingen duur zijn, voelt hij nog wel de noodzaak om te beleggen. Ook ziet hij waarde in sommige fondsen. Wel heeft hij 2% tot 3% van het geld van zijn fondsen in ETF’s om rendement te behalen en spreiding aan te brengen.

Onnatuurlijke hoogtes

Hij vindt dat het beleid van de centrale banken om de rente naar beneden te drukken, ervoor zorgt dat beleggingen op onnatuurlijke hoogtes staan. De economie groeit namelijk maar weinig. Daardoor worden spaarders, banken en verzekeraars gestraft. Gross: “Er wordt gezegd dat investeerders de hoge prijzen en lage rendementen maar moeten accepteren.”

De verwachting is dat de Amerikaanse economie dit jaar met 2,2% groeit en met 2,3% in 2018. Beleidsmakers van Trump hebben gezegd dat zij ervoor zullen zorgen dat de economie met 3% per jaar zal groeien.

Gross beheert het Janus Global Unconstrained Bond Fund voor vermogensbeheerder Janus Henderson, dat het beter doet dan 22% van zijn concurrenten. Het fonds heeft zo'n 2 miljard dollar onder beheer en behaalde in de eerste helft van 2017 een rendement van 3,1%. Sinds oktober 2014 is dat 5,4%.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht