Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De winnaars en verliezers van de energiesector

De winnaars en verliezers van de energiesector

De energiesector heeft de afgelopen jaren flink wat ups en downs gehad. Na een forse dip in olieprijzen begin 2016, bleven energieaandelen de rest van het jaar vrij stabiel. 2017 is echter een ander verhaal. Een neerwaartse trend in olieprijzen zorgt voor een dalende energiesector. Waar liggen nog kansen in de Amerikaanse energiesector?

Marketwatch zette drie winnaars en drie verliezers op een rij. Terwijl de olieprijzen begin 2016 een vrije val maakten van 90 naar 40 dollar, leden veel energiebedrijven mee, met dalingen tot wel 50%. Toch lijken bepaalde bedrijven weer vaste grond onder hun voeten te hebben gekregen met goede resultaten in het vooruitzicht.

Volgens FactSet Earnings Insights zal de Amerikaanse energiesector zelfs de grootste bijdrager zijn van de groei van de winst in Q2, waarschijnlijk meer dan 20%. Daarnaast verwachten ze een explosie van winstgroei: maar liefst 390%, dankzij makkelijkere vergelijkingscijfers en een vernieuwde stabiliteit nadat bedrijven zich hebben aangepast aan de lagere olieprijzen.

Drie winnaars

Sommige aandelen zullen het goed gaan doen, terwijl andere de vernieuwing van de energiesector niet overleven. Dit zijn de aandelen waarvan wordt verwacht dat ze het wél goed gaan doen in 2017 en 2018.

1. Pioneer Natural Resources

De toekomst is niet van de grote oliebedrijven van vroeger, maar van de frackers van nu. Een van de best presterende van deze groep is Pioneer Natural Resources. Dit snelgroeiende schalieoliebedrijf had dit jaar al 30% winstgroei en een verwachte winstgroei van 16% in 2018. Ze hebben een van de laagste productiekosten uit de sector, en deze worden naar verwachting alleen maar lager.

2. Enterprise Product Partners

De productie van aardgas is in tien jaar met 50% gegroeid (bron: Energy Information Administration). Dat maakt het realiseren van pijplijnen, opslagplaatsen en andere infrastructuur voor aardgas een mooie kans in de energiesector. Deze segmenten zijn daarnaast ook nog eens gebaseerd op volume en reageren dus niet op schommelingen in vraag.

Hoewel Enterprise Product Partners niet in de S&P 500 staat, is het wel een van de grootste energiebedrijven in dit segment. Het heeft de schaalgrootte en het beschikbare kapitaal om continu investeringen in de infrastructuur mogelijk te maken, waardoor de groeimogelijkheden eindeloos zijn. Daarbij hebben ze ook een dividend van meer dan 6%.

3. IHS Markit

De volatiliteit is hoog met een focus op hernieuwbare energie en het verlagen van de CO2-uitstoot. Een bedrijf dat daar op inspeelt is IHS Markit, een service provider van informatie en statistieken voor energiebedrijven. In 2017 is het aandeel meer dan 20% gestegen en sinds afgelopen juni is het onderdeel van de S&P 500.

De verwachte groei ligt op meer dan 30%, want de toekomst van energiebedrijven is gestoeld op hun aanpassingsvermogen en big data speelt daar een belangrijke rol in.

Drie verliezers

Maar de een zijn brood is de ander zijn dood. Deze drie aandelen staan er juist niet al te best voor.

1. Exxon

Een van de bedrijven die al met één been in het graf staat is Exxon Mobil. Het houdt stug vast aan ouderwetse en dure offshore-technieken, terwijl schalieolieproductie steeds goedkoper wordt. Daarnaast heeft het zichzelf in een benarde positie weten te zetten door een samenwerking met Rusland aan te willen gaan in het huidige politieke klimaat in Amerika. Het bedrijf lijkt geen rooskleurige toekomst tegemoet te gaan.

2. Anadarko

Olieproductiebedrijf Andarko Petroleum is wellicht zelfs in een slechtere positie. In tegenstelling tot Exxon heeft het bijna geen toegang tot kapitaal én het heeft meer dan 15 miljard dollar schuld. Obligaties hebben de junk-status bereikt; er wordt verwacht dat het bedrijf de komende vier kwartalen niet eens break-even haalt.

3. Cloud Peak Energy

De lage prijzen van fossiele brandstoffen zorgen voor problemen bij Cloud Peak Energy. Want zolang olie en gas nog voldoende en goedkoop te krijgen zijn, is het moeilijk voor alternatieven om voet aan de grond te krijgen. Daarom maakte dit aandeel dit jaar een daling van zo’n 30% door.

Lees meer: Olie; brandstof voor veel vragen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht