Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
John Beijer ziet koopkans voor aandelen Galapagos

Dip Galapagos geeft kansen

De financiële markten zijn de afgelopen week stevig opgelopen, mede door de uitlatingen van de centrale bankiers. Het monetaire beleid van de wereldwijde centrale banken houdt de financiële markten nog steeds goed op de been en mijn verwachting is dat dat voorlopig ook nog niet voorbij is. Met name in Europa zal Draghi nog niet gaan afbouwen wat een boost aan de markten zal blijven geven.

Ten opzichte van de VS mag Europa nog een inhaalslag maken en zijn de Europese aandelen nog niet overgewaardeerd, is mijn visie. Toch zullen de bedrijfscijfers de komende weken moeten uitwijzen of de hogere waarderingen gerechtvaardigd zijn. De verwachtingen zijn daarvoor wel iets hoger gespannen dan een kwartaal terug.

Aantrekkende rente

Ook de aantrekkende rente moeten we scherp in de gaten houden. De beweeglijkheid van de rente wordt groter en in Europa is het interessant om hierop in te spelen door middel van een Bundfuture bijvoorbeeld. Wat we verder in de gaten moeten houden, zijn de bewegingen op de valutamarkt. De afgelopen jaren zagen we dat de euro/dollar zijwaarts bewoog tussen globaal 1,15 aan de bovenkant en de 1,05 aan de onderkant.

De euro is de afgelopen weken stevig oplopen, wereldwijde beleggers hebben momenteel dus meer vertrouwen in Europa dan in de VS. Dit door de ontwikkelingen rondom Trump, maar een te dure euro zou de exportpositie van Europa natuurlijk kunnen schaden. Dit zal een punt van aandacht worden. De olieprijs gaat de afgelopen weken stevig heen en weer en laat technisch gezien een zwak beeld zien. Ook deze moeten we sterk in de gaten houden en voorlopig ligt de bodem rond de 45 dollar.

Koopkans Galapagos

Een aandeel dat recent flink gedaald is, is Galapagos. De huidige dip echter geeft weer mooie koopkansen in mijn ogen. Galapagos heeft recent nog nieuwe aandelen uitgegeven door uitoefening van warrants en er worden flink veel nieuwe studies gestart naar reumamiddelen.

De zorgwet in de VS kan nog wel parten spelen bij Galapagos, maar wij denken nog steeds dat Galapagos te hard gedaald is en we een stapje terug kunnen maken. Er wordt tevens een nieuwe studie begonnen voor het kandidaatmedicijn GLPG1205, wat een doorbraak kan zijn bij het bestrijden van ontstekingspijnen. Kortom, Galapagos mag na het testen van de steun op 75 euro, de weg omhoog weer vinden richting de 90 euro.

Beijer heeft zakelijk calls AEX en PostNL. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold en PostNL

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 september

    1. Werkloosheid augustus (NL)
    2. Turkse centrale bank rentebesluit
    3. Bank of England rentebesluit (VK) 5% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    4. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    5. Philadelphia Fed index september (VS)
    6. Bestaande woningverkopen augustus (VS)
    7. Consumentenvertrouwen (UvM) aug (VS)
    8. FedEx cijfers eerste kwartaal
  2. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht