Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Theodoor Gilissen: 'Hoge autonome groei Randstad'

Gilissen herhaalt Aanbevolen-advies Randstad

Randstad zag de omzet vorig kwartaal stijgen met 9,3% naar een kleine 5,9 miljard euro. Dit is gecorrigeerd voor onder andere overnames, wisselkoerseffecten en verschillen in werkdagen. Worden die effecten meegerekend, steeg de omzet met bijna 15%. Beleggers zijn enthousiast en zetten aandelen Randstad dinsdag fors in de plus. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen geeft een reactie op de cijfers. 

Van Beek wijst in een commentaar op de arbeidsmarkt in verschillende Europese landen die nu goed op stoom begint te komen. Dat blijkt uit de autonome omzetgroei die Randstad in het tweede kwartaal realiseerde. Ook steeg de gemiddelde omzetgroei per werkdag, een belangrijke graadmeter, naar 9,3%. Dat is niet alleen een versnelling ten opzichte van het eerste kwartaal (6,4%) maar ook het hoogste niveau sinds 2011, merkt de analist op. 

De grootste verrassing zat volgens Van Beek in Frankrijk, waar met een stijging van 26% van de winst, Randstad het aanzienlijk beter doet dan bijvoorbeeld concurrent Manpower. 

Gunstige economische vooruitzichten

"De financiële positie liet een behoorlijke verslechtering zien. Deels vanwege de financiering van overnames, betaling van dividend en een hogere debiteurentermijn. Deze laatste factor zal komende kwartalen weer verbeteren. Wij verwachten dat Randstad nu de focus legt op het integreren van recente overnames in plaats van nieuwe grotere acquisities."

De economische vooruitzichten voor de meeste Europese landen waar Randstad actief is, blijven gunstig. En dat vormt een basis voor de groei van de onderliggende uitzendmarkten, stelt Van Beek. Daarnaast heeft Randstad geen blootstelling aan het Verenigd Koninkrijk, waar de economie juist afzwakt. 

Aanbevolen-advies Randstad

Belangrijke uitdagingen voor Randstad ziet de analist ook. Hij wijst op de integratie van Monster en de implementatie van digitalisering in het arbeids- en wervingsproces. "Ook een hervorming van de Franse arbeidsmarkt naar meer flexibilisering zou positief zijn, maar daar heeft de onderneming uiteraard geen grip op."

Van Beek besluit zijn Aanbevolen-advies naar aanleiding van de kwartaalcijfers te herhalen. Dit doet hij vooral op basis van een voortgaande winstgroei en waarderingsratio's die volgens hem duidelijk beneden het gemiddelde van de sector liggen. Het Aanbevolen-advies van Theodoor Gilissen voor Randstad gaat gepaard met een koersdoel van 60 euro. 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht