Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Ondanks wolken schijnt de Japanse zon

Ondanks wolken schijnt de Japanse zon

Japan; het land waar de legendarische Samoerai en Ninja vandaan komen, maar waar ook Hello Kitty en personages uit de anime tot de nationale helden behoren. Wereldwijd is Japan geliefd voor de cultuur en bekend van de sumoworstelaars, tempels, kimono’s, sushi en sake.

De economie van de derde economie van de wereld heeft er in tijden niet zo zonnig voorgestaan. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de Japanse economie in het snelste tempo sinds 2015 waarbij vooral de consumentenbestedingen een stijgende lijn laten zien. De groei kwam in het tweede kwartaal uit op 0,6%. Daarmee groeit Japan harder dan elk ander welvarend land uit de G7. Binnenkort wordt er een tsunami aan toeristen verwacht omdat Japan in 2020 gastheer is voor de Olympische Spelen. De voorbereidingen voor dit evenement dragen eveneens bij aan een sterkere economie. 

Ontspannen wandeling

Een sterke economie betekent niet dat alles een ontspannen wandeling in de Japanse tuin is. Het land heeft een rijk inflatieverleden. De inflatie kwam in augustus uit op 0,7% maar heeft zowel hoogte- als dieptepunten gekend. In februari 1974 bereikte de inflatie het hoogste punt ooit op 24,9% terwijl er tijdens de crisis in oktober 2009, met -2,5% het laagste punt ooit werd bereikt. Japan heeft vaker te maken gehad met deflatie maar door ingrijpen van de Japanse centrale bank, onder andere in de vorm van een fors opkoopprogramma, wordt de economie telkens weer aan de praat geholpen. Buitenlandse investeerders staan in de rij om in 'veilige havens' als de yen te stappen. Japan is op het moment dus niet voor niets 'Het land van de rijzende zon'. Maar de zon gaat ook een keer onder…

Het land kent namelijk ook zo zijn problemen. Het is met ruim 240% van het bbp het land met de grootste schuld ter wereld. Zelfs de Griekse schuld is niet zo groot (ruim 180%). Toch zal dit in Japan (vooralsnog) geen crisis veroorzaken zoals in Griekenland is gebeurd. De rente is extreem laag en de grootste schuldeiser van Japan is het land zelf. De huidige problemen bij diverse bedrijven zijn wel een punt van zorg.

Blamage

Kobe Steel bijvoorbeeld. Jarenlang heeft dit staalbedrijf, de derde grootste van Japan, aluminium en koper verkocht die van een veel mindere kwaliteit was dan zij zelf aangaven. De koers van Kobe Steel dook hard naar beneden. Het bedrijf kan een groot aantal claims tegemoetzien, zeker nu ook nog blijkt dat het management veel eerder op de hoogte was van de malversaties dan eerder werd aangegeven.

Ondernemingen als Honda, Nissan en Boeing kunnen hierdoor namelijk in de problemen komen en de veiligheid van hun producten niet meer garanderen. Het is een blamage voor Japan. Wat wellicht nog erger is, is dat het niet het eerste schandaal is Nissan maakte eerder bekend 1,2 miljoen auto’s terug te roepen omdat de laatste kwaliteitsinspectie door niet-gecertificeerde medewerkers werd uitgevoerd. Concurrent Mitsubishi bleek gesjoemeld te hebben met de brandstoftesten en Toshiba heeft tussen 2008 en 2014 zo’n 1,2 miljard dollar fictieve winst bijgeschreven. Gelukkig is er ook positief nieuws.

Wie aan Japan denkt, denkt ook aan robots. Het land is koploper op het gebied van robots, Fanuc is zelfs wereldmarktleider. Het bedrijf wordt vaak ‘het Apple van Japan’ genoemd vanwege de dominante positie. De afgelopen maand maakte de koers een groeispurt van ruim 16%. China kocht vorig jaar bijna evenveel robots als heel Europa en Noord- en Zuid-Amerika samen. Deze trend zal versnellen en in 2020 verwacht het IFR dat vier op de tien geproduceerde robots naar China zal gaan. 

Zon breekt door

Het lijkt erop dat de avondzon doorbreekt in Japan met de sterke opmars van China en India. Maar hoewel India hard op weg is om de derde economie van de wereld te worden en daarmee Japan zal verstoten, zijn beide landen geen fan van China. De Chinese groei lijkt niet te stoppen maar gezamenlijk kunnen zij voor een sterk front zorgen. In september van dit jaar ging Abe op bezoek bij India. Op de agenda stond onder andere de Bullet train; de hogesnelheidstrein die Japanse bedrijven in een joint venture met bedrijven uit India zullen bouwen.

En dat is pas het begin. Japan en India willen dat bedrijven in de toekomst meer samenwerken om zo beide economieën te stimuleren en te laten groeien. Daarnaast willen beide landen hun militaire banden versterken om zo een blok te vormen tegen China. Alle positieve ontwikkelingen blijven niet onopgemerkt. Japan profiteert van de sterke groei in eigen land en van de aantrekkende wereldeconomie. De Nikkei index bereikte onlangs het hoogste niveau sinds 1996. De zon mag dan een keer ondergaan maar voorlopig straalt deze, op een verdwaald wolkje na, voor Japan.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
    3. Consumentenvertrouwen september (NL)
    4. Investeringen juli (NL)
    5. Celyad halfjaarcijfers
    6. Crescent halfjaarcijfers
    7. Producentenprijzen augustus (Dld)
    8. Detailhandelsverkopen augustus (VK)
    9. Sligro ex €0,30 -dividend
    10. Consumentenvertrouwen september vlpg (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht