Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Bitcoin is niet het nieuwe goud'

'Bitcoin is niet het nieuwe goud'

Ondanks de opmars van cryptomunten als bitcoin zijn digitale valuta niet het 'nieuwe goud', menen analisten van de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Bitcoinportefeuilles zijn volgens hen kwetsbaar voor hacken en de prijs van de crypotmunt is zeer vluchtig, meldt Cnbc. 

Edelmetalen zoals goud blijven volgens Goldman dan ook een 'relevante activaklasse' in portefeuilles. "Het gebruik van edelmetalen is geen historisch ongeluk - ze zijn nog steeds de beste opslag van waarde op lange termijn van alle bekende elementen."

Bitcoin wordt door veel marktkenners het 'digitale goud' genoemd, omdat het een eindig aanbod heeft en op sommige momenten van geopolitieke spanningen een prijsstijging liet zien. Net als goud zou het daarmee een veilige haven zijn in onzekere tijden. 

Hack-aanvallen

Volgens de Goldman-analisten wint goud het echter van bitcoin wanneer gekeken wordt naar de belangrijkste kenmerken van geld. Zo is goud veiliger dan bitcoin omdat digitale portefeuilles kwetsbaar zijn voor van hack-aanvallen. 

Ook zijn de risico's op het gebied van regulering groot voor digitale munten. Zo deed China onlangs de cryptobeurzen en de initial coin offerings (ICO's) in de ban. Daarnaast zijn er risico's op het vlak van het netwerk en de infrastructuur van cryptomunten. Deze zomer zorgde onenigheid binnen de bitcoingemeenschap tot een splitsing van de munt in twee verschillende versies: bitcoin en bitcoin cash. Ook zijn de transactiekosten van bitcoin dit jaar sterk gestegen. 

Minder concurrentie

Goud is volgens Goldman ook minder onderhevig aan concurrentie van alternatieven. Bitcoin heeft bijvoorbeeld rivaliserende virtuele valuta's zoals Monero of Dash en er bestaan in totaal meer dan 1000 cryptomunten.

Andere voordelen van goud zijn volgens Goldman dat het edelmetaal "duidelijk beter zijn koopkracht weet te houden en een veel lagere dagelijkse volatiliteit heeft". "Cryptomunten zijn niet het 'nieuwe goud' ondanks hun recente populariteit", concludeert de bank.

Lees ook: 'Bitcoin eind dit jaar richting 6000 dollar'

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht