Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Smartphone met uitsterven bedreigd?

Smartphone met uitsterven bedreigd?

De meesten van ons kunnen het zich vast nog wel herinneren; de dag waarop Apple de eerste iPhone aankondigde. Niet veel mensen hadden toen kunnen bevroeden dat de onderneming daarmee een revolutie in de wereld van de mobiele telefoons teweeg zou brengen. 

Nu, een decennium later, heeft de revolutionaire ontwikkeling van het eerste uur zich ontwikkeld tot niet veel meer dan het steeds sneller en dunner worden van de smartphone. De toevoeging van de voice-assistent en het steeds beter worden van de camera zijn leuke extraatjes, maar zullen geen nieuwe grote vernieuwingen in gang zetten. Bel, app, speel, betaal, fotografeer en bewonder, de nieuwe smartphone, hij lijkt steeds minder bijzonder.

'Einde van tv en smartphone nabij'

Volgens velen ziet de toekomst van de smartphone er dan ook somber uit. Op een dag zal de smartphone naar de achtergrond verdwijnen dankzij nieuwe, vooruitstrevende ontwikkelingen op technologisch gebied. Mark Zuckerberg gaf eerder dit jaar tijdens de F8, het jaarlijkse evenement van Facebook, zelfs aan dat het einde van de televisie en smartphone nabij zijn.

Hij preekt echter wel enigszins voor eigen parochie. En als we Elon Musk moeten geloven zal de mensheid zelfs transformeren tot cyborg, omdat dat de enige methode zou zijn om de technologische ontwikkeling bij te houden. Zover is het echter nog (lang) niet, dus nu eerst terug naar de smartphone.

Met de introductie van de iPhone X heeft Apple op dit moment weer de telefoon met de meest geavanceerde functies, al volgt de concurrentie op de voet. Nog voordat de iPhone X officieel op de markt was, had Apple al aangegeven dat de pre-orders ‘off the chart’ waren. Het toont eens te meer aan dat de iPhone nog steeds heel populair is. 

Batterij blijft belangrijkst

Maar wat zal er de komende jaren gebeuren? Op korte termijn zal de ontwikkeling van steeds dunner met een krachtigere chip waardoor de prestaties zullen verbeteren wel doorgaan. Ook het scherm zal beter worden. Het belangrijkste onderdeel van een smartphone is echter de batterij.

Zolang de capaciteit van de batterij z’n grenzen kent, zullen verdere grote veranderingen waarschijnlijk uitblijven. Uiteindelijk zal een deel van de huidige functionaliteiten van de smartphone door andere wearables als bijvoorbeeld een smartwatch worden vervangen. Daardoor kan de populariteit van de smartphone op termijn afnemen. 

Mixed reality

Dat laatste is eigenlijk een logisch geval van het doorzetten van de ontwikkeling van augmented, virtual en vooral mixed reality. Microsoft bijvoorbeeld heeft ons onlangs al een klein tipje van de sluier opgelicht. Volgens de onderneming lopen we in de toekomst met een headset of smartbril rond die niet alleen mixed reality kan weergeven, maar waarmee we ook kunnen bellen, enz.

Microsoft is zelfs van mening dat de mixed reality bril van morgen de computer van vandaag zal vervangen. Microsofts Hololens kan zelfs holografische beelden projecteren. Dit zijn toegevoegde functionaliteiten die de smartphone (voorlopig) niet zal hebben, al komt die laatste wat betreft augmented reality daar wel bij in de buurt.

Voorlopig nog getrouwd met smartphone

Een samengaan van de offline- en de onlinewereld zal steeds vaker plaatsvinden. De toepassingen op het gebied van augmented reality worden steeds meer zichtbaar. Naar het tempo waarin de nieuwe mogelijkheden wat betreft wearables zullen worden geïntroduceerd en breed geaccepteerd, kunnen we echter alleen maar raden. Vooralsnog zijn de meesten van ons immers nog steeds getrouwd met onze smartphone die steeds meer mogelijkheden krijgt.

We zijn nog lang niet zo ver dat we zullen rondlopen met een smartbril of headset. Maar dat het nog niet zo ver is, wil niet zeggen dat het niet zal komen. De overstap van paard en wagen naar auto voltrok zich evenmin in één dag. Over een jaar of tien zal de wereld er weer heel anders uitzien dan vandaag. Van televisie naar een app en van smartphone naar wearable. Het is bijna onvoorstelbaar, maar volgens de kenners, wordt de smartphone, zoals we hem nu kennen, met uitsterven bedreigd…

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht