Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar en dat we allemaal maar gezond mogen blijven, want dat is toch wel het allerbelangrijkste. 2018 begon voor de AEX heel rustig met een winst van 0,04%. De eerste handelsdag van het nieuwe jaar werd op de valreep afgesloten met een heel klein plusje, nadat we lager waren begonnen. 

De duurdere euro zet de handel wat onder druk. Immers, als de euro fors duurder wordt, zet dat onze exportpositie in Europa onder druk en zien we dat de exportgerelateerde bedrijven daar direct last van hebben. De verwachtingen voor de jaarcijfers en vierde kwartaalcijfers van 2017 zijn best hooggespannen.

Nieuwjaarsrally

Houd er dus rekening mee dat we de komende weken hier en daar wat tegenvallers bij de diverse bedrijven voorbij zien komen. De verwachte eindejaarsrally moet wellicht nu een nieuwjaarsrally gaan worden. Immers, de maanden december en januari zijn statistisch gezien de beste van het jaar. 

De afgelopen dertig jaar bleek dat in 80% van de gevallen er in januari een bovengemiddelde stijging zichtbaar was. Fondsmanagers gaan de portefeuilles opnieuw indelen, er komt nieuw geld vrij en men begint met een schone lei aan het nieuwe jaar. In de meeste gevallen zie je dat de winnaars van de afgelopen maanden van juist extra worden bijgekocht en dat men de verliezers links laat liggen.

Shell, Fugro, SBM Offshore

Ik verwacht veel van de oliegerelateerde aandelen, zoals Shell, Fugro en SBM Offshore. De olieprijs loopt heel voorzichtig op naar mijn koersdoel van 70 dollar en de vraag naar olie neemt ook verder toe. De verwachting is dan ook dat Fugro op weg mag naar 16 euro. 

Shell naar 32 euro en SBM Offshore naar de 17 euro. In mijn kooplijst van 2018 heeft u kunnen lezen dat ik ook veel verwacht van twee fondsen die rake klappen hebben gehad, te weten Altice en BAM. Beide fondsen kunnen speculatief worden opgenomen in de portefeuille na de enorme koersdalingen die we de afgelopen periode voorbij hebben zien komen, voor een verwacht herstel in het nieuwe jaar.

AEX

Het technische plaatje van de AEX blijft onveranderd. Het is echter wel noodzakelijk dat we niet onder de 535 punten sluiten. Immers, dan zal het technische plaatje duidelijk verzwakken en is er zelfs ruimte naar de 505 punten. Dat verwacht ik echter niet. De daytraders onder ons kijken naar 538 en 535 punten als steun. Weerstand is er op 545, 548, 553 en 558 punten.

Daarna is er uiteraard weerstand op mijn koersdoel van 563 punten. Voor nu blijft de strategie dan ook onveranderd; dips gebruiken om posities op te pikken.

Philips

We hopen allemaal een dagje ouder te worden en de pensioengerechtigde leeftijd staat op 67 jaar. De gemiddelde leeftijd loopt dus langzaam maar gestaag op. Dit betekent dat de gezondheidszorg het drukker en drukker krijgt, want ouderdom komt helaas ook met gebreken. 

Healthcare is, zoals wij dat noemen, een megatrend. Een megatrend is een verandering die zich over een langere periode van minstens vijf tot tien jaar uitspint. De omvang ervan neemt toe in de loop van die periode. De verandering heeft effect op een substantieel deel van de (wereld)bevolking en de trend is onontkoombaar.

Totaalconcept

Waar vroeger Philips als technologieconcern op de chipmarkt inspeelde, is de focus nu geheel op de healthcare-divisie gericht. Men heeft de nodige acquisities gedaan en recent nam men nog VitalHealth over. Philips bouwt aan een totaalconcept, waarin men eigenlijk alle zorgverleners wereldwijd probeert te bereiken en dat is een zeer positief teken. Tel daarbij op dat Philips nog een forse oorlogskas heeft en ook in 2018 nog de nodige overnames klein en groot kan gaan doen.

Het technische plaatje geeft aan dat er momenteel steun is rond de 29 euro en dat we de komende maanden weer op weg mogen naar de oude top van 36 euro. Ik verwacht zelf dat het aandeel verder gaat oplopen en ik heb een koersdoel van 38 euro voor het aandeel Philips in 2018. Ik verwacht heel veel van de healthcare-investeringen en denk dat Philips de komende jaren hierin een toonaangevend bedrijf gaat worden, als dat het al niet is.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, Altice, BAM, VIX en de AEX. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 juni

    1. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex industrie Caixin mei (Chi)
    3. Omzet detailhandel april (NL)
    4. DSM-Firmenich Beleggersdag
    5. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    6. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (Dld)
    7. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (VK)
    8. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (eur)
    9. Inkoopmanagersindex industrie (S&P) mei def. (VS)
    10. Inkoopmanagersindex industrie (ISM) mei (VS) volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht