Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nieuwe overnamegolf biotech

Nieuwe overnamegolf biotech

Het werd al verwacht door analisten: een nieuwe overnamegolf in de biotech-sector. En als u het mij vraagt, is die afgelopen maandag gestart. 

Want toen werd bekend dat het Franse farmabedrijf Sanofi voor 11,6 miljard dollar het Amerikaanse biotechbedrijf Bioverativ overneemt. Bioverativ maakt vooral medicijnen om hemofolie, een erfelijke stoornis in de bloedstolling, te bestrijden. Dat is wereldwijd een markt van jaarlijks circa 10 miljard dollar. Op diezelfde dag nam biotechbedrijf Celgene branchegenoot Juno Therapeutics over voor 9 miljard dollar. Beide bedrijven zijn belangrijk voor het ontwikkelen van medicijnen tegen leukemie en beenmergkanker. 

Alle ingrediënten

Analisten zien nog veel meer overnames op stapel staan. Alle ingrediënten voor een nieuwe overnamegolf in de biotech zijn ook aanwezig. Ten eerste zijn overnames voor farmabedrijven noodzakelijk voor hun bedrijfsvoering. Die staat of valt immers met nieuwe, goed werkende medicijnen.

De laatste jaren gaat de ontwikkeling van die nieuwe medicijnen steeds sneller. Door steeds krachtigere en snellere computerchips kunnen bij onderzoek grootscheepse simulaties heel snel worden uitgevoerd. Biotechbedrijven hebben dit helemaal onder de knie, en bovendien focussen biotechondernemingen zich met veel succes op een beperkt aantal ziektes en aandoeningen.

Door overnames van biotechbedrijven verzekeren de grote farmabedrijven zich van patenten op nieuwe medicijnen. Zelf hebben de farmabedrijven de afgelopen jaren hun researchafdelingen ingekrompen, omdat ze wel inzagen dat onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen veel efficiënter en succesvoller wordt verricht bij biotechbedrijven. 

Ruim bij kas

Daarnaast zitten veel farmabedrijven ruim bij kas. Dat komt ook omdat ze profiteren van de belastingvoordelen die president Trump deze bedrijven in de schoot heeft geworpen. Daarnaast is het natuurlijk heel prettig wanneer je als bedrijf overnames doet, je opereert binnen een sector die hoe dan ook forse groei vertoont.

En dat is zeker het geval in de biotechsector. Volgens het meest recente rapport van het Amerikaanse bureau Grand View Research zal de biotechmarkt tot 2025 jaarlijks gemiddeld met circa 7,5% groeien. 

Seinen op groen

Werkelijk alle seinen staan op groen: volop innovaties en nieuwe medicijnen in de pijplijn en een gestage en hoge groei. En daarnaast voorzien analisten dus een nieuwe overnamegolf, wat doorgaans een extra stimulans is voor de koersontwikkeling binnen een sector.

Die overnamegolf zie ik echter meer als een extraatje, de kers op de taart. De stroom nieuwe medicijnen en de groei vormen de stabiele basis voor de biotechsector.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 04 juni

    1. Werkloosheid mei (Dld)
    2. Vacatures april (VS)
    3. Fabrieksorders april (VS)
  2. 05 juni

    1. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex diensten Caixin mei (Chi)
    3. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (Dld)
    4. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (EU)
    5. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (VK)
    6. Producentenprijzen april (eurozone)
    7. Campbell Soup Q3-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht