Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waarom beleggen in 'veilige' sectoren niet zo veilig is

Waarom beleggen in 'veilige' sectoren niet zo veilig is

Beleggingen in sectoren die vaak als veilig worden beschouwd, zoals aandelen van levensmiddelenbedrijven, zijn niet risicoloos. Daarvoor waarschuwt Andrew Evans, fondsbeheerder bij Schroders.

Het oogt aantrekkelijk om te kiezen voor een bedrijf dat een consistent dividend aanbiedt, maar als u hiervoor een te hoge prijs betaalt, kan dat leiden tot verlies.

Defensief

Zeker in turbulente beurstijden voelen veel beleggers zich aangetrokken door de veronderstelde 'veiligheid' van bepaalde bedrijfssectoren. Denk bijvoorbeeld aan levensmiddelenproducenten, die vallen in de sector basisconsumptiegoederen, die vaak 'defensief' wordt genoemd.

De inkomsten en winsten van dit soort bedrijven houden doorgaans goed stand, zelfs als de economie een neergang doormaakt. Als gevolg hiervan worden deze defensieve bedrijven vaak gezien als veilige, betrouwbare investeringen.

Cyclische aandelen

Hiertegenover staan de 'cyclische' sectoren, die het best presteren in economisch goede tijden, maar de vraag zien teruglopen als de economie vertraagt. De inkomsten en winsten, en dus de aandelenkoersen, van deze cyclische bedrijven kunnen echter behoorlijk schommelen, omdat de vraag fluctueert met de prestaties van de economie in het algemeen.

Prijs is bepalend voor rendement

De fout die veel beleggers volgens Evans maken, is dat ze dagelijkse volatiliteit van de aandelenkoers gelijkstellen aan risico. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat de prijs die een belegger betaalt (de instapkoers) de belangrijkste bepalende factor is voor het rendement dat hij behaalt.

"Het meest kritieke risico is daarom in de eerste plaats het gevaar dat er teveel wordt betaald voor een belegging", aldus Evans. Hij doelt daarbij op permanent kapitaalverlies.

Goed onderscheid maken

Evans wijst erop dat aandelen om verschillende redenen goedkoop kunnen zijn. Het is dus zaak om een goed onderscheid te maken tussen deze aandelen die terecht zijn afgestraft en fondsen die goedkoop zijn, maar ruimte hebben voor herstel.

"Actieve beleggers die bereid zijn om research te doen, zijn in staat om bedrijven te vinden die tegen aantrekkelijke prijzen verhandeld worden en voldoende balanskracht hebben om moeilijke periodes te doorstaan."

Total income-benadering

Hij waarschuwt beleggers er ook voor om niet blind te varen op dividendrendement. Voor beleggers die op zoek zijn naar inkomsten, ogen bedrijven die consistente dividenden uitkeren aantrekkelijk. Maar wie voor die aandelen teveel betaalt, kan vermogensgroei missen of zelfs verlies lijden.

Een manier om dit risico te beperken is volgens Evans door te kiezen voor een zogeheten total income-benadering. Hierbij wordt zowel rekening gehouden met de prijs die voor een aandeel is betaald, als met het dividend. Beleggers die deze strategie volgen besteden niet alleen aandacht aan het huidige dividend van een aandeel, maar ook aan zijn potentieel om dat dividend te laten groeien.

Lees ook: 15 dividendaandelen die meer opleveren dan staatsobligaties

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
    3. Consumentenvertrouwen september (NL)
    4. Investeringen juli (NL)
    5. Celyad halfjaarcijfers
    6. Crescent halfjaarcijfers
    7. Producentenprijzen augustus (Dld)
    8. Detailhandelsverkopen augustus (VK)
    9. Sligro ex €0,30 -dividend
    10. Consumentenvertrouwen september vlpg (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht