Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Berenmarkt in aantocht? 3 tips om uw portefeuille te beschermen

Berenmarkt in aantocht? 3 tips om uw portefeuille te beschermen

Hij komt er binnen een paar maanden aan, zo voorspelt Citigroup: een berenmarkt. Hoe kunt u uw portefeuille beschermen tegen een neergang van 20%? TheStreet geeft drie tips.

Op basis van historische trends staat ons binnen enkele maanden een berenmarkt te wachten, zo voorspelt aandelenstrateeg Robert Buckland van Citigroup. Onder het motto 'een gewaarschuwd mens telt voor twee', zet beleggingssite TheStreet op een rij hoe u zich als belegger hierop kunt voorbereiden.

1. Beoordeel uw risico

Bijna iedereen zal verliezen lijden als de koersen over een brede linie dalen. Maar beleggers kunnen wel nu alvast zelf bepalen hoeveel risico ze bereid om te nemen, zegt financieel planner Alexander Koury van Values Quest.

"Het eerste wat u moet doen, is het huidige risico van de portefeuille inventariseren", aldus Koury. Hij bedoelt hiermee een soort stresstest, waarmee u kunt vaststellen wat het slechtste scenario wordt als een berenmarkt zich aandient. "Op basis hiervan kunt u bepalen hoeveel u bereid bent om te verliezen en met welk verlies u zich nog comfortabel voelt", aldus Koury.

Beleggers die niet van plan zijn om in de komende tientallen jaren hun beleggingspot aan te spreken zouden hun beleggingen ongemoeid kunnen laten en kunnen wachten op de volgende stierenmarkt.

Maar heeft u het geld op korte termijn nodig, bijvoorbeeld omdat u met pensioen gaat, dan is het wellicht verstandig om uw blootstelling aan aandelen te beperken en te onderzoeken of een herallocatie nodig is om hun doelen te bereiken.

2. Leg opzij wat u nodig heeft

Behalve de weging van aandelen te beperken moeten moeten gepensioneerden en andere beleggers die van het rendement van hun portefeuille moeten leven, er ook voor zorgen dat ze een goede buffer hebben om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, als de markt in een neergaande trend zit.

"Als u inkomsten uit uw portefeuille haalt, zorg er dan altijd voor dat u voor een paar jaar geld achter de hand hebt in de geldmarkt of in kortlopende obligaties", adviseert Edward Snyder, financieel planner bij Oak Tree Advisors.

De rest van de portefeuille moet volgens hem goed gespreid zijn over de belangrijkste beleggingscategorieën, inclusief obligaties met een middellange looptijd. "Zo kunnen beleggers een neerwaartse markt uitzitten zonder dat ze aandelen hoeven te verkopen in een dalende beurs."

3. Bereid u mentaal voor

Angst is vaak een slechte raadgever. In paniek alle stukken verkopen kan leiden tot onnodig koersverlies. Het is daarom van belang om het hoofd koel te houden.

"Uw eigen slechte beleggingsbeslissingen kunnen uw portefeuille net zo veel schade toebrengen als marktverliezen", aldus financieel planner Patrick Amey. "Bereid u emotioneel voor om de rit omlaag uit te zitten en sluit u af voor ruis. De waarde van uw portefeuille zal dalen, maar besef dat u voldoende geld achter de hand heeft om te kunnen overleven. Geef uw portefeuille de tijd om te herstellen, wees consistent met uw beleggingsbeleid en raak niet in paniek."

Lees ook: In welke veilige havens kunnen beleggers hun geld nog stallen?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht