Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Licht aan eind van de tunnel voor opkomende markten'

'Licht aan eind van de tunnel voor opkomende markten'

Vermogensbeheerder Franklin Templeton Investments verwacht dat de problemen in opkomende markten mogelijk het dieptepunt zullen naderen, hoewel er nog steeds landen zijn die onder druk zullen blijven staan, zoals de Filipijnen. 

Gezien de onzekerheid, houdt de vermogensbeheer een netto neutrale dollarpositie aan, een shortpositie op de Filipijnse peso en blijft het bedrijf gokken op een daling van de Australische dollar ten opzichte van de Nieuw-Zeelandse dollar. Dat zei Chris Siniakov, managing director bij Franklin Templeton, tegen Bloomberg.

"We proberen op dit moment niet de grote dollarbeslissing te nemen omdat we het gevoel hebben dat het in beide richtingen kan knallen", zei Siniakov. "We kijken liever waar er relatieve waarde is en wie volgens ons de winnaars en verliezers zullen zijn in het complex van opkomende markten."

Verdeeldheid over dollar

De omzet in activa van opkomende markten werd dit jaar gestimuleerd door hogere schatkistrendementen en Amerikaanse belastingverlagingen, naast de angst over de escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Vermogensbeheerders blijven echter verdeeld over de richting van de Amerikaanse dollar, die sinds half april meer dan 5% heeft gewonnen.

JPMorgan Asset Management en Man Group behoren tot de groep die een verdere versterking van de dollar verwachten. Anderen zoals Jeffrey Gundlach van DoubleLine Capital zien een daling van de dollar aan het einde van het jaar.

"Het kan beide kanten opgaan", zei Siniakov. De dollar zou meer kunnen appreciëren als beleggers blijven zoeken naar vermogen in combinatie met verslechterende handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten en China, hoewel de munt ook kan verzwakken als de economie van de VS oververhit begint te raken en de kans op een vertraging begint te wegen bij de beleggers.

Focus op Azië

"Lokaal richten we ons op de regio Azië. Het gaat ons om landen met een betere begrotingspositie, goede binnenlandse ontwikkelingen en goede beleidsacties door de politieke leiders", aldus Siniakov. Sommige opkomende markten, waaronder Turkije en Indonesië, zullen volgens hem onder druk blijven staan.

De kern van de vastrentende portefeuille van Templeton bestaat uit bedrijfsobligaties van beleggingskwaliteit. Maar zelfs daar zien de zaken er volgens Siniakov duur uit.

Daarnaast blijft Templeton de inflatiebescherming behouden. "Als de laatcycli-inflatie in de VS hoog oploopt, hebben we enige bescherming. We hebben ook enkele opties op sommige credit-default swap-indices genomen."

Australische dollar risicomunt

Met betrekking tot de shortposities op de Australische dollar stelt Siniakov dat de munt onder druk staat, niet door binnenlandse factoren, hoewel de krantenkoppen van de huizenmarkt ertoe leiden dat sommige offshore-investeerders de Aussie shorten. "Het is een risicomunt die verstrikt zit in de malaise in opkomende markten. Totdat die kwesties verdwijnen, is het pad voor de Aussie waarschijnlijk lager." Aan de andere kant is de economie van Nieuw-Zeeland er volgens hem niet slecht aan toe. 

"We staan dichter bij een bodem, hoewel ik niet weet dat we een echte capitulatie hebben gezien in opkomende markten. Er is druk geweest, maar op een bepaalde manier was het ordentelijk. We hebben geen echte schok gezien, bijvoorbeeld door een echte duik in schatkistrendementen en een volledige vlucht naar kwaliteit", aldus Siniakov.

Lees ook: 3 koopwaardige aandelen uit Buffetts portefeuille

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht