Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De kiezer heeft gesproken

De kiezer heeft gesproken

President Trump is een 'lame duck', nu de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kwijt zijn. Welke gevolgen heeft dit voor de beurs?

Het zal u niet zijn ontgaan dat vorige week de midterms plaatsvonden in de Verenigde Staten. Tussen de vierjaarlijkse presidentsverkiezingen kiezen de Amerikanen een nieuw Congres en nieuwe gouverneurs. Het is een uitvloeisel van het door de Founding Fathers gecreëerde politieke systeem van checks and balances, waarbij volledige dominantie door één politieke macht wordt uitgesloten.

Natuurlijk waren de afgelopen twee jaar de president en de meerderheid van het Congres van dezelfde partij. Maar toch, op grond van de omvangrijke macht van het Congres is president Trump diverse malen tot de orde geroepen.

Soort referendum over president

Dit keer stond er wel het een en ander op het spel. Nu de Democraten de meerderheid hebben teruggewonnen in een van de beide huizen van het Congres is de speelruimte van Trump aanzienlijk ingeperkt. Een nieuwe belastingverlaging is vrijwel onmogelijk geworden. Ook de voortdurende handelsstrijd met China zou weleens snel kunnen worden beëindigd. Zo zijn er nog wat plannen die waarschijnlijk voor langere tijd de ijskast in kunnen.

Feitelijk waren de verkiezingen dan ook een soort referendum over het functioneren van de president.

In veel staten was een recordaantal kiezers geregistreerd. Het was voor de 236 miljoen kiesgerechtigden de eerste kans hun mening te geven over de regering sinds de verkiezingen van 2016. De opkomst bij midterm verkiezingen is doorgaans matig. Maar deze keer mondde het uit in de hoogste opkomst in 75 jaar.

Met naar schatting 5,2 miljard dollar aan campagne-uitgaven waren het daarnaast de duurste midterms ooit.

Gevolgen voor de beurs

Wat betekent de uitkomst van de midterm verkiezingen voor de beurs? Historisch gezien is een volledige dominantie van zowel de president als de beide kamers door één partij gunstig voor de beurzen. Het geeft de president de mogelijkheid zijn beleid zonder veel aanpassingen uit te voeren.

De Amerikaanse geschiedenis wordt echter eigenlijk vooral gekenmerkt door gedeelde macht. De Amerikaanse kiezer is wispelturig en heeft de neiging de zittende president twee jaar na zijn verkiezing alweer op een nederlaag te trakteren. Vrijwel alle presidenten hebben hier in het verleden mee te maken gehad.

'Lame duck'

Dat pakte voor de beurs zelden rampzalig uit. Sterker nog, een zogenaamde ‘lame duck’, een machteloze president, was voor de beurzen helemaal niet slecht. Beide partijen worden dan in hun ambities begrensd en het verstandige midden heeft de overhand.

Een en ander wordt dit keer echter bemoeilijkt omdat Trump voor een groot deel een Democratisch beleid voert. Protectionisme werd altijd gepropageerd door de Democraten, terwijl de Republikeinen juist de voorvechters waren van vrijhandel.

Republikeinen stonden bovendien altijd pal voor solide staatsfinanciën. Maar ook op dat terrein lijkt deze regering een andere weg te hebben ingeslagen. De staatsschuld is mede door de forse belastingverlaging gestegen tot ongekende hoogtes. Dat is niet bepaald het beleid waarop de gemiddelde Republikein zich wil laten voorstaan.

Staten zijn redelijk autonoom

Hoe het ook zij, u doet er verstandig aan zich niet gek te laten maken door alle verkiezingsretoriek. Wie er ook in het Witte Huis woont en wie er ook de meerderheid heeft in het Congres, de economie draait door.

Amerikaanse staten zijn redelijk autonoom wanneer het er echt op aankomt. Goede voorbeelden daarvan zijn de explosie van zonnepanelen in uitgerekend Texas en de legalisering van marihuana in diverse staten. Maar, kijk ook eens naar de ontwikkeling van elektrische voertuigen in Californië.

Trump of geen Trump, de economie van de Verenigde Staten gaat gewoon door met ondernemen en innoveren. Daarmee blijven de Verenigde Staten een vruchtbare bodem voor lucratieve beleggingen.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht