Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Fugro naar sell

Fugro naar sell

De financiële markten bewegen tussen hoop en vrees. Gisteren konden de markten nog opveren op het bericht dat de Engelsen een akkoord hebben gesloten rondom de Brexit met de eurozone maar vandaag zakt de handel weer terug, omdat Italië niet wilt buigen voor de begrotingseisen van Brussel. Tel daarbij op dat de olieprijs stevig onderuit ging en de oliegerelateerde fondsen flinke verliezen laten zien.

Vandaag om 15.00 uur moet premier May in London voor haar eigen kabinet het concept akkoord gaan bespreken. Mocht men vandaag in Engeland als kabinet de steun uitspreken voor het plan, zal het voorstel ook nog door het Britse parlement geloodst moeten worden. Ook zullen alle lidstaten in Brussel nog hun goedkeuring moeten geven. 

Kortom, de race is zeker nog niet gelopen wat betreft Brexit. Het volgende probleem wat dan opdoemt, is natuurlijk Italië. Italië wil niet haar verder oplopende begrotingstekort indammen, maar juist meer uitgeven om de economie aan te zwengelen. 

De staatsschuld is momenteel 130% van het bbp en daarmee hebben de Italianen, op Griekenland na, de grootste staatsschuld in de eurozone. We zien dan ook dat met name de financiële waarden in Nederland en Europa onder druk staan.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is momenteel neutraal. De index beweegt al een aantal dagen tussen globaal 535 en 528 punten en is vanochtend even teruggevallen naar de steun rond 523, maar veert inmiddels weer op en beweegt nu rond de 527. 

Op de daggrafiek hebben we een koopsignaal voor de AEX, waarbij het van belang is dat de index niet meer onder de 518 punten sluit en eigenlijk zal er een bevestiging van dit koopsignaal komen, zodra we boven de 535 weten te sluiten. 

Op de weekgrafiek hebben we echter nog steeds een sell-signaal en veren we pas terug in de uptrend, zodra we boven de 550 komen. Hier geldt een belangrijke steun rond AEX 516. 

Als we richting eindejaar kijken waar de kansen liggen, verwacht ik nog steeds hogere koersen. Normaal gesproken zien we eind november/begin december nog een zogenaamde Sinterklaasdip en daar wil ik vol instappen voor een verwachte eindejaarsrally naar 573 punten.

Fugro

Vanmorgen kwam Fugro met een update en men verwacht dat de olie- en gasbedrijven aan de vooravond staan om meer in exploitatie en productie te gaan investeren. 

Vandaag werd het plan naar winstgevende groei gepresenteerd, waarbij meteen werd aangemerkt dat het een meerjarenplan is. In het afgelopen kwartaal werd er 400 miljoen omgezet en men verwacht voor heel 2018 1,5 miljard euro te gaan omzetten. 

De omzetten zijn best goed, maar de marges zijn momenteel flinterdun. Men verwacht in de periode 2021-2023 uit te gaan komen op een omzet tussen de 2 á 2,5 miljard en dat is natuurlijk een duidelijke toename. 

Men wil het rendement op het geïnvesteerde vermogen gaan opkrikken naar 10,5%. De afgelopen jaren werd flink bezuinigd op de vloot en het materiaal. De gemiddelde leeftijd van het materiaal is nu 10,5 jaar. 

Geen geld 

Er wordt in het persbericht ook gemeld dat er geen geld is voor een serieuze uitbreiding, of voor vervanging van de vloot. Men heeft 100 tot 130 miljoen euro per jaar beschikbaar om het materiaal op de been te houden en het bedrijf geeft aan dat het aan het maximale zit bij de leencapaciteit van de huisbanken. 

Als ik het hele verhaal zo lees en kijk naar het technische plaatje, verwacht ik op korte termijn dat het aandeel gaat verzwakken naar de 9,80 á 9,40 euro. Het aandeel staat nu 2% hoger op 10,52 euro en ik heb inmiddels een put spread op het fonds gekocht voor een verwachte milde terugval.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, Fugro, Unilever, PostNL, VIX, Shell en TomTom. Privé heeft hij longposities in Ahold, Shell, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 09 mei

    1. China handelsbalans april
    2. Argenx Q1-cijfers
    3. Hemelvaartsdag, Euronext Amsterdam regulier open
    4. Philips €0,85 ex-dividend
    5. DSM-Firmenich €2,50 ex-dividend
    6. Allfunds €0,0935 ex-dividend
    7. Coca-Cola EP €0,74 ex-dividend
    8. TKH €1,70 ex-dividend
    9. Bank of England - rentebesluit Onveranderd (5,25%)
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht