TA: Ruimte beperkt | Beursduivel.be

TA: Ruimte beperkt

Door Wouter Slot op 11 jan 2019 om 14:40 | Views: 5.269

TA: Ruimte beperkt

De aandelenbeurzen zijn het nieuwe jaar goed uit de startblokken gekomen. Vanaf de eerste handelsdag van het jaar durven beleggers weer te kopen waardoor de meeste indices een mooi herstel hebben laten zien.

De lange termijn technische plaatjes blijven echter negatief en vooralsnog kan er slechts gesproken worden van een korte termijn herstel binnen de dalende fase.

Bij de Europese beurzen worden momenteel de eerste weerstandszones opgezocht en getest. De komende dagen zal blijken of deze hun werk gaan doen of dat de vraag onder beleggers overtuigend genoeg is om het technische beeld te draaien.

Bel 20

De Belgische beurs is de afgelopen weken vanaf het dieptepunt van eind december bijna 10% opgelopen. De Bel 20 heeft hiermee het grootste herstel laten zien van de Europese indices.

De Bel 20-index is tevens de eerste beurs die boven de bodem van afgelopen oktober weet terug te keren en daarmee de opwaartse aspiraties duidelijk heeft gemaakt.

Toch ligt er nog een stevige weerstand boven de markt. Rond het huidige niveau komt de Belgische beurs de bovenkant van de dalende trend tegen het afgelopen half jaar is gevormd. Ik verwacht dat de index daarom de komende dagen wel een stap terug zal moeten doen.

Mocht de Bel 20 de dalende trend toch weten te breken, dan ligt ook een herstel richting weerstand 3.612 binnen de mogelijkheden.

AEX

De Nederlandse beurs is nog ver verwijderd van de bovenkant van het dalende trendkanaal, maar toch heeft ook de AEX index een belangrijke weerstandszone bereikt. De koersbodem van oktober en de oude bodems van 2017 vormen tussen 500 en 506 punten een zware barrière voor het huidige herstel.

Ik verwacht dat deze zone nieuwe verkoopdruk zal uitlokken waarmee een nieuwe koersdaling tot de mogelijkheid blijft behoren. Indien de AEX index het herstel toch door weet te zetten, komt de index rond 512 punten zowel de bovenkant van de dalende trend als de koerstop van december nog tegen.

CAC 40

De Franse beurs is langzaam op weg naar de bovenkant van de dalende trend. Rond 4.900 punten liggen zowel de dalende toppenlijn als de oude bodems van oktober en november. Ik verwacht dat het herstel daarom op haar laatste benen loopt en dat de CAC 40 index binnenkort weer wat terrein zal moeten prijsgeven.

Zolang het patroon van lagere toppen en bodems intact blijft, handhaaf ik mijn negatieve visie op de Franse beurs en sluit ik niet uit dat we in ieder geval de bodem van december nog een keer gaan testen.

DAX

Het herstel van de Duitse beurs is met nog geen 7% vrij beperkt gebleven. De DAX index heeft de afgelopen maanden de grootste daling laten zien en weet dus ook in 2019 nog niet te overtuigen.

De DAX index is de afgelopen weken opgeveerd binnen de dalende trend en nadert de eerste weerstand rond 11.051 punten. Rond dit niveau liggen de bodems van oktober en november en de top van december. Daarnaast komt de index ook nog de bovenkant van de dalende trend tegen.

De ruimte voor een groter herstel lijkt voorlopig dus beperkt. Pas wanneer deze weerstand overtuigend wordt gebroken, zal het technische beeld wat opklaren en komt er ruimte vrij voor een groter herstel.

Zolang de dalende fase echter intact is, kan een voortzetting van de trend richting steun 10.175 niet worden uitgesloten.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group