Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Herstel opkomende landen

TA: Herstel opkomende landen

Beleggingen in opkomende landen gaan vaak gepaard met hoge volatiliteit. Door het hogere risico zijn de koersschommelingen vaak groter dan beleggingen in Westerse landen. Na twee sterke beursjaren in 2016 en 2017 was 2018 een zeer slecht jaar voor Emerging Markets.

Herstel

De spanningen rondom het handelsconflict tussen de VS en China zorgden voor een afname van risicobereidheid onder beleggers wereldwijd. In combinatie met een sterke dollar zorgde dit voor stevige koersdruk op de beurzen van opkomende landen. Nu de rust echter weer wat lijkt teruggekeerd op de Westerse beurzen zie ik ook wat herstel bij de Emerging markets.

MSCI Emerging Markets Index

De MSCI Emerging Markets Index (USD), die het gemiddelde koersverloop van de opkomende markten weergeeft, komt er technisch bezien wat beter bij te liggen, nu de dalende fase wordt afgebroken. De index is de afgelopen weken sterk opgeveerd en is teruggekeerd boven het 200-daags gemiddelde. Dit is een positief signaal. Het technische beeld klaart echter pas verder op indien de weerstand 1.092,36 dollar (gevormd op 27 juli 2018) wordt gebroken.

Exchange Traded Funds (ETF's) bieden beleggers de mogelijkheid om eenvoudig en met lage kosten te beleggen in opkomende markten. Ik bespreek de technische plaatjes van een aantal ETF's met de focus op Emerging Markets.

iShares ETF MSCI Emerging Markets

De iShares ETF MSCI Emerging Markets weet het proces van bodemvorming door te zetten. Met de doorbraak en slotstand boven de voorgaande koerspiek is een technische verbetering opgetreden. De hogere koersbodem op de grafiek geeft aan dat er weer op hogere niveaus wordt ingestapt. Het volgende koersdoel wacht nu rond weerstand 36,65 dollar (gevormd op 27 juli 2018).

Een hogere koersbodem boven de 200-dagenlijn zal een mooi instapmoment op kunnen leveren.

L&G ETF MSCI China

De L&G ETF MSCI China volgt het koersverloop van de MSCI China A Share index. De ETF heeft zowel de dalende trend als een oude weerstand gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden. De koers kan nu oplopen richting weerstand 14,31 euro (gevormd op 26 januari 2018). Steun ligt rond 9,84 euro (bodem van 19 oktober 2018).

Ook bij deze ETF geldt dat een hogere koersbodem de verbeteringen nog moet bevestigen en een interessant instapmoment zal opleveren.

iShares ETF MSCI Brazil

Deze ETF is een afspiegeling van de MSCI Brazil Index. De iShares ETF MSCI Brazil komt er wat beter bij te liggen. De serie hogere koersbodems die op de grafiek zichtbaar is, geeft aan dat beleggers weer durven te kopen.

Pas na doorbraak en slotstand boven weerstand 31,58 euro (gevormd op 2 maart 2018) kan het verder omhoog. De ondertoon is duidelijk aan het verbeteren. Na een doorbraak kan de opgaande fase worden voortgezet richting hogere koersniveaus en wordt deze ETF weer interessant voor defensieve beleggers.

iShares ETF MSCI Emerging Markets Mimimum Volatility

Deze ETF volgt een selectie van aandelen uit de MSCI Emerging Markets index met de laagste volatiliteit. Het risico op grote uitschieters blijft hierdoor beperkt.

Deze ETF ligt er van de hier besproken ETF's er technisch bezien het beste bij. De iShares ETF MSCI Emerging Markets Minimum Volatility heeft recent de weerstand van de voorliggende koerstoppen gebroken. Nu de neutrale range aan de bovenkant is verlaten, verbetert het technische plaatje.

Opwaarts heeft de ETF ruimte tot berekend koersdoel 30,00 euro. De steun ligt op 24,11 (bodem van 4 januari).

 

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht