Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Innovatief beleggen: de biosector

Innovatief beleggen: de biosector

VIB, het onafhankelijk onderzoeksinstituut, gefinancierd door de Vlaamse overheid, met 1470 wetenschappers uit meer dan 60 landen, beschrijft op hun website de ontwikkeling van een geneesmiddel. De weg die een molecule aflegt om het tot een erkend geneesmiddel te brengen, is lang en complex. 

In hoofdzaak zijn er 3 fases: de onderzoeksfase, de preklinische fase en de klinische fase. Daarna volgt het administratief proces en uiteindelijk komt het geneesmiddel op de markt. Voor het op de markt komt, wordt elk kandidaat-geneesmiddel uitgebreid getest op veiligheid en doeltreffendheid. De ontwikkeling duurt gemiddeld 12,5 jaar en kost om en nabij de 1,25 miljard euro.

België befaamd om biotechnologie

Met bovenstaande cijfers is het duidelijk dat je als ondernemer van een biotechnologisch bedrijf, niet enkel over biologische maar ook over bedreven commerciële kwaliteiten dient te beschikken. Zonder een goed verhaal blijven investeerders achterwege en gedurende het ganse proces mag er niet veel mislopen of investeerders haken af.

Dankzij de oprichting van het VIB, is België op wereldvlak befaamd voor zijn biotechnologie. Ons land kent 400 bedrijven in de biosector waarvan er zeven op Euronext Brussel noteren.

ArgenX SE en Galapagos doen het uitstekend, de vijf andere wachten op betere tijden. Dit zijn Asit, Bone Therapeutics, Celyad, MDXHealth en Oxurion (het vroegere Thrombogenics).

De Biotechnologie Index met uitbraak in 2012 en eerste kentering in 2015

In- en uitstappen

Net zoals bij andere beursgenoteerde bedrijven kunt u in- en uitstappen op basis van technische analyse. Doorgaans kan een trend waargenomen worden met daarin klassieke bodems en toppen. En naast het trendkanaal ziet u ook de horizontale niveaus met veel steun en weerstand.

Op grafiek 2 heeft u zo’n analyse op het aandeel Galapagos. Het aandeel bewoog zijdelings tot 2015, daarna kreeg het aandeel vleugels en noteert het aandeel binnen een fel opwaarts trendkanaal.

Maart 2015 was cruciaal: de bekendmaking en hét moment waarop elke investeerder zat te wachten. Kijk naar de koersuitbraak en de explosieve volumes sinds beursnotering. 

Publicaties

Succesvol investeren in een biotechnologische onderneming hangt dus samen met de resultaten tijdens de ontwikkeling van het geneesmiddel. Tijdens de onderzoeksfase slaagt gemiddeld 36% van de geteste geneesmiddelen. 

De klinische fase duurt gemiddeld 5 jaar. Tijdens die fase wordt het geneesmiddel eerst op vrijwilligers en vervolgens op patiënten getest. De gemiddelde slaagkans op 10 kandidaat-geneesmiddelen bedraagt, jawel… amper 12%!

Iedere publicatie omtrent nieuwe testresultaten heeft een belangrijke impact op de beurskoers. Daarnaast heb je meldingen omtrent mogelijke commerciële partners. Bijgevolg twee verwachtingselementen waar je als belegger bij de keuze voor dit soort aandelen dient rekening mee te houden. Geneesmiddelen brengen immers veel op, heel veel, áls ze gecommercialiseerd kunnen worden!

Risico beperken

Gezien de duurtijd van het proces stelt men aankopen van biotechnologische aandelen meestal best uit zolang de trend zijdelings of dalend is. U kunt weliswaar goedkoper instappen, maar de instap tot de uiteindelijke doorbraak knaagt aan uw gemiddeld rendement.

Bij Galapagos duurde de zijdelingse beweging 10 jaar. Bij Argen-X ging het snel en kwam de uitbraak na amper drie jaar beursnotering.

Wanneer u over voldoende middelen beschikt is het beter om meerdere biobedrijven aan te kopen waardoor het risico/rendement gespreid wordt. Zo bevat de voorbeeldportefeuille van Inside Beleggen (Magazine Trends) 7 biobedrijven die samen 21% van de totale portefeuille vertegenwoordigen. Een slimme keuze.

Een goedkopere manier én nog veiligere aanpak kan door de aankoop van een tracker of beleggingsfonds dat specifiek in biotechnologische bedrijven investeert. Via deze aanpak bent u nog beter beschermd tegen teleurstellend nieuws en kunt u uw kennis omtrent technische analyse ideaal toepassen.

Met bijvoorbeeld de 'Alps Medical Breakthroughs' tracker (SBIO- grafiek 3) investeert u in (klinische) fase II en fase III biotechnologiebedrijven.

De trendkeer in 2015 (zie ook grafiek 1) was tijdig zichtbaar alsmede de opwaartse uitbraak in juni 2017. Maar net zoals andere sectoren merkt u dat de biosector evenzeer gevoelig is aan de zwaartekracht tijdens een moeilijk beursklimaat zoals december 2018.

Kent de beurs een verdere heropleving, dan breekt SBIO doorheen zijn dalende trend en is het eerste koersdoel 37 dollar.

Beleggen op basis van innovaties

De moderne biotechnologie kende de voorbije 10 jaar een enorme vooruitgang door rechtstreeks in te grijpen op het DNA, de code van alle erfelijke informatie. Door die aanpak beschikken patiënten over biotechnologische geneesmiddelen en vaccins voor ziektes die vroeger onbehandelbaar waren. 

De waardering van de biotechnologiesector wordt bepaald door innovaties, fusies en overnames. We zitten met deze sector niet langer in de kinderschoenen, maar we kunnen algemeen stellen dat deze trend zich de volgende jaren doorzet.

Paul Gins is een veel gevraagd spreker en docent aan de EHSAL Management School in Brussel. Naast columns voor Beursduivel.be en Belegger.nl schrijft Gins voor de Vlaamse Federatie van Beleggers en is hij zaakvoerder voor CompuGraphics nv. Daarnaast is hij de uitgever van TransStock en Beursgrafiek.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht