Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Krijgt sterk Q1 een vervolg?

Krijgt sterk Q1 een vervolg?

Beleggers kunnen terugkijken op een goed eerste kwartaal. De AEX index steeg 12,5% met DSM en Galapagos als best presterende aandelen. In andere regio’s profiteerden beleggers ook van stijgende koersen. De Amerikaanse S&P 500 index steeg 13%. De Chinese beurzen presteerden het beste met meer dan 20%! 

In deze column leg ik uit waarom de koersen zo hard zijn gestegen. Vervolgens kijk ik naar de verwachtingen voor de rest van het jaar. 

Goede winstcijfers

Beleggers waren aan het begin van het kwartaal nog niet positief. Het rendement op aandelen in het vierde kwartaal was heel slecht. De onzekerheid die leidde tot de daling in het vierde kwartaal was nog alom aanwezig. De eerste impuls voor de koersen kwam uit de goede winstcijfers.

Ongeveer 70% van de Amerikaanse bedrijven publiceerde bedrijfscijfers die beter waren dan verwacht. Daarmee kwam de winstgroei in 2018 op meer dan 20% uit. Uitstekende cijfers van Apple en Facebook leiden tot geruststelling bij beleggers. Beide bedrijven hadden in 2018 behoorlijk tegenwind en dat negatieve sentiment sloeg over naar andere bedrijven. De Q4-cijfers waren veel beter dan verwacht en gaven beleggers weer vertrouwen. 

Centrale banken geven extra steun

De Europese centrale bank, de Amerikaanse federal reserve bank en de Chinese overheid hielpen beleggers ook door aan te geven dat de rente niet hoeft te stijgen. In verschillende regio’s zwakte de inflatie af door de daling van de olieprijs in het vierde kwartaal en minder consumptie door onzekerheid vanwege het handelsconflict. Tegelijkertijd zorgde het handelsconflict ook voor een afkoeling van de economie, geholpen door politieke onrust inzake Brexit en de government shutdown in de VS.

Centrale bankiers hebben in de afgelopen maanden meerdere keren aangegeven dat zij de ontwikkelingen scherp volgen en bereid zijn de rente nog geruime tijd op het lage niveau te houden. Dat is positief voor de economische groei, de ontwikkeling van de bedrijfswinsten en de koersen van aandelen en obligaties. 

Oplossing handelsconflict nog steeds cruciaal

De afgelopen maanden zijn de VS en China dichter bij elkaar gekomen over nieuwe handelsafspraken. Hoewel er nog geen voorstel ligt, heeft de dreigende toon van 2018 in 2019 plaatsgemaakt voor een constructieve opstelling. Deze week worden de gesprekken hervat.

Voor de economische groei is het cruciaal dat er goede afspraken komen. China is inmiddels de tweede economie ter wereld en door de hoge groei binnenkort de grootste. China is nu al voor de meeste landen een belangrijke afzetmarkt en wordt in de toekomst alleen maar belangrijker. Het akkoord moet zorgen dat de handel met China op eerlijke gronden verder kan groeien. 

Signalen op groen voor 2019

De meeste signalen voor beleggers staan op groen. In dit stuk heb ik niet alles behandeld. Er zijn ook negatieve berichten zoals de inverse yieldcurve, de bijgestelde groeicijfers en de stijgende schulden. Ik denk echter dat de bovengenoemde factoren het belangrijkste zijn voor de rendementsverwachtingen.

De positieve opstelling van centrale banken zal op korte termijn niet wijzigen. Waarschijnlijk komen de VS en China binnen afzienbare tijd tot een oplossing voor het handelsconflict. In de tweede helft van april zullen we aan de cijfers zien hoe het bedrijfsleven er voor staat. De verwachting is dat de bedrijfswinsten ook in 2019 verder stijgen. Bij een blijvend lage rente zullen deze positieve factoren leiden tot meer vraag naar aandelen en hogere koersen.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht