Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
ArcelorMittal kan profiteren

ArcelorMittal kan profiteren

Na een relatief rustige periode sloeg maandag de vlam weer in de pan. Trump liet door middel van zijn beruchte tweets weer van zich horen en de markten gingen fors onderuit. Hij heeft hiermee de handelsdeal tussen de VS en China weer op scherp gezet. 

Met name de Aziatische regio moest het flink ontgelden en viel met procenten terug in de laatste dagen. De VIX-index is van 12 in één keer naar 20 gestegen en dit geeft aan dat de beweeglijkheid weer helemaal terug is op de financiële markten. 

De rest van deze week zal men koortsachtig gaan vergaderen om alsnog een goede deal tussen de VS en China te sluiten. Wat positief is, is dat de echte kopstukken van zowel de Chinese als de regering uit de VS nu zijn aangesloten. 

De olieprijs had er fors onder te lijden, want de Brentoil future is vanaf 74,52 dollar teruggevallen naar 69,77 dollar. We zien daardoor dat de oliegerelateerde fondsen het daardoor slecht doen.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is door de recente daling, verzwakt. Er is een oude beurswijsheid: ‘Sell in in May and go away, but remember to come back in September’. En de grote vraag is natuurlijk of deze oude beurswijsheid ook in 2019 van toepassing is. 

Op 30 april noteerde de AEX op 571,60 en inmiddels zijn we laag geweest op 555 punten. In mijn columns van de afgelopen weken gaf ik aan dat er een grote beweging aan zat te komen en als we kijken naar de indicatoren is er nu ruimte om weer in te stappen. Vanuit technisch perspectief hebben we steun op 553, 548 en 543. Weerstand is er op 558, 563 en 568.

PostNL

De afgelopen dagen zagen we onder andere PostNL met resultaten komen en het fonds was de afgelopen maanden stevig opgelopen. Echter, waar we midden april nog op 2,50 euro stonden, staan we nu op 1,96 euro.

Als ik kijk naar de bedrijfsresultaten en de vooruitzichten, durf ik het aan om het aandeel weer op te pikken. De langetermijnperspectieven lijken prima.

Spel Trump

De opgelaaide handelsoorlog is in mijn visie een spel van Trump. Nu de eindstreep in zicht is, probeert hij natuurlijk op zijn beruchte manier het onderste uit de kan te halen. 

Toch denk ik dat er voor beide partijen, zowel voor de VS als China, geen ontkomen is aan goede deal. De economieën in Azië lijden forse schade door de onzekerheid en dat zien we ook terug in de VS. Ook Europa zal baat hebben bij duidelijkheid en een deal. 

ArcelorMittal

Eén fonds dat als eerste gaat profiteren van een handelsdeal is ArcelorMittal. Het staalconcern heeft in het eerste kwartaal een lager dan verwacht resultaat behaald en realiseerde een ebitda-winst van 1,7 miljard dollar. Een jaar terug in deze periode was dit nog 2,5 miljard dollar. 

In het persbericht dat ArcelorMittal maandag naar buiten stuurde geeft men aan dat de Europese Unie op dit moment te weinig maatregelen neemt op het gebied van handelsbescherming. 

Dit geeft al aan dat het van belang is dat er nu wereldwijd deals worden gesloten over de importheffingen en daarom denk ik dat ArcelorMittal een forse stijging zal laten zien, zodra er een deal is.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, Fugro, Unilever, PostNL, VIX, Shell en TomTom. Privé heeft hij longposities in Ahold, Shell, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 mei

    1. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Jap)
    2. Investeringen maart (NL)
    3. Consumentenvertrouwen mei (NL)
    4. Ackermans & Van Haaren Q1-cijfers
    5. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Dld)
    6. Ahold Delhaize - beleggersdag
    7. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (eurozone)
    8. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (VK)
    9. Aalberts - jaarvergadering
    10. Turkse centrale bank - rentebesluit
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht