TA: Geen paniek | Beursduivel.be

TA: Geen paniek

Door Wouter Slot op 10 mei 2019 om 15:10 | Views: 5.518

TA: Geen paniek

De aandelenbeurzen staat wereldwijd onder druk. De correctie die steeds langer werd uitgesteld is eindelijk gekomen. Zorgt Trump voor een nieuwe periode van dalende koersen of blijft de schade beperkt?

Nu het handelsconflict tussen de VS en China weer is opgelaaid en Trump met zijn twitteracties voor nieuwe onrust zorgt, lijken beleggers even eieren voor hun geld te kiezen. Niet alleen in China en de VS zorgt dit voor angst onder beleggers, maar ook in Europa wordt wat geld van tafel gehaald.

Flinke stap terug

Veel indices zijn onder hun oude toppen op aanbod gestuit en moeten een flinke stap terug doen. De komende weken zal blijken of dit slechts een correctie op de recente stijging is of dat er een nieuwe periode van langdurig dalende koersen is aangebroken.

Ik loop de belangrijkste beurzen even langs en bekijk hoe de technische plaatjes er nu voorstaan.

Bel 20

De Belgische beurs leek hard op weg richting de toppen van medio 2018 rond 3939. De afgelopen weken is de index echter op nieuwe verkoopdruk gestuit.

De herstelfase vanaf begin dit jaar is hiermee onder druk komen te liggen en de steun van de bodem van maart wordt opgezocht. Wanneer dit niveau geen stand weet te houden, kan een grotere correctie niet worden uitgesloten.

AEX 

Na de sterke stijging van de eerste 4 maanden heeft de index afgelopen week voor het eerst serieus terrein moeten prijsgeven. De AEX index is nu voor de vierde keer op aanbod gestuit in de zone 572-577 punten. De eerste drie keer zorgden in 2018 voor een flinke koersdaling.

De index beweegt nog altijd wel ruim boven haar 200-daags gemiddelde, dat mooi opwaarts is gedraaid. De kans is daarom groot dat de index boven of rond dit gemiddelde (rode lijn in onderstaande grafiek) steun zal vinden en een nieuwe hogere koersbodem kan vormen.

Pas wanneer de index door weerstand 576,90 weet te breken, zal het technische beeld verder opklaren.

DAX 

De schade bij de Duitse beurs is zeer beperkt gebleven. De beurs die het minst overtuigende herstel heeft laten zien, heeft nu ook het minste last van verkoopdruk.

Bij de DAX index is de herstelfase nog intact en leidt de huidige adempauze nog niet tot een serieuze verzwakking. Zodra de huidige zwakte voorbij is en beleggers weer durven in te stappen, verwacht ik dat deze beurs als eerste weer zal aantrekken.

S&P 500

De S&P 500 index heeft de weerstand van de oude top van 2018 aangetikt en is toen gaan corrigeren. Het patroon van hogere bodems is echter nog intact, waarmee de correctie nog niet tot echte schade heeft geleid.

Indien de index wordt opgevangen boven het 200-daags gemiddelde, mag binnenkort een nieuwe aanval op de weerstand worden verwacht. Zakt de index echter verder terug, dan zal ook het technische plaatje verder verzwakken.

Nasdaq Composite

Voor de Amerikaanse technologiebeurs geldt hetzelfde als voor de S&P 500-index. De zware weerstand, tevens het all-time high, is bereikt en te zwaar gebleken. De index lijkt meer tijd nodig te hebben om de weerstand te slechten en verzamelt momenteel nieuwe krachten.

Pas wanneer de weerstand daadwerkelijk wordt gebroken, zal het technische beeld verder opklaren en mogen er voor de langere termijn weer hogere koersen worden verwacht. Voorlopig moeten we nog even geduld hebben.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group