Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Shell alleen maar aantrekkelijker'

'Shell alleen maar aantrekkelijker'

De koers van Royal Dutch Shell kreeg een deuk na de bekendmaking van de tweedekwartaalcijfers deze week. Maar volgens Morningstar-analist Allen Good wordt het aandeel daarmee alleen maar aantrekkelijker.

“Shell is het meest ondergewaardeerd in de sector integrated oil”, stelt hij. “Ondanks de pijnlijke winstdaling in het kwartaal is de onderliggende financiële en operationele gezondheid goed, ook voor de lange termijn.”

Winstdaling

De meest recente cijfers waren volgens veel analisten niet echt om over naar huis te schrijven, want alle drie de operationele segmenten vertoonden een winstdaling. Met name in het segment Gas sprong de winstdaling in het oog: die ging van 2,3 miljard naar 1,7 miljard dollar. Dit was het gevolg van lagere prijzen en een lager productievolume.

Bij het onderdeel upstream – de exploratie en winning van olie en gas – was het productievolume wel hoger, maar de lagere prijzen deden dat teniet. Het segment downstream – raffinage, productie en chemie – zag lagere winstmarges, zodat de winst daar afnam van 1,7 miljard naar 1,3 miljard dollar.

De kasstroom daalde door dit alles naar 9,4 miljard dollar, tegenover 11,6 miljard vorig jaar. Een belangrijk punt voor Good wat betreft de kasstroom, is dat het doel voor 2020 binnen bereik blijft.  Verder verwacht hij ook verbeteringen, op grond van macrofactoren en het opstarten van nieuwe projecten met een hogere winstmarge. 

Lager gewaardeerd

Veel beleggers schrokken echter van de tweedekwartaalcijfers en zetten het aandeel aanzienlijk lager. Het bewoog al enkele maanden tussen de 28 en 29 euro. Op moment van schrijven noteert Shell rond de 25 euro. De lagere koers stuwde wel het dividendrendement naar 6,4%.

Volgens Morningstar is het aandeel eigenlijk alleen maar aantrekkelijker geworden. “Shell heeft al eerder zorgen in de markt weggenomen over de houdbaarheid van het dividend en de doelstellingen in de toekomst.”

Zie ook:'s Werelds beste dividendbetalers: Shell aan kop

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht