Hoe beleggers eenvoudig hun risico kunnen verminderen

Door Belegger.nl op 16 september 2019 15:25 | Views: 5.887

Hoe beleggers eenvoudig hun risico kunnen verminderen

Groeiaandelen hebben de afgelopen tien jaar beter gepresteerd dan waardeaandelen, maar de volgende neergang op de beurzen kan daar verandering in brengen. Voor beleggers die zich onzeker voelen over de markt is het misschien tijd om te diversifiëren of een op waardeaandelen gerichte strategie te overwegen.

Dat schrijft columnist Philip van Doorn van MarketWatch. Diversificatie is volgens hem niet moeilijk. Beleggers kunnen het risico gemakkelijk verlagen met een zogeheten gelijk gewogen indexfonds of een op waardeaandelen gericht indexfonds.

Waardeaandelen zijn het tegenovergestelde van groeiaandelen. Het dividend ligt hoger dan bij groeiaandelen, en de koers-winstverhouding is lager. Waardeaandelen zijn vaak aandelen van bedrijven die een gelijkmatige groei doormaken en een langzame winststijging hebben.

Risico beoordelen

Volgens Hulbert is dit een goed moment om het risico te beoordelen van indexfondsen met veel grote, snelgroeiende technologiebedrijven, en om te kijken hoe waardeaandelen het gedurende lange perioden hebben gedaan.

De meeste aandacht van de markt gaat uit naar de brede Amerikaanse S&P 500-index, die goed heeft gepresteerd sinds de bodem in de nasleep van de financiële crisis op 9 maart 2009. Dit verklaart de enorme verschuiving in activa van actief beheerde fondsen naar indexfondsen.

De S&P 500 wordt gewogen naar marktkapitalisatie, ofwel naar de omvang van de bedrijven, wat betekent dat de index niet zo gediversifieerd is als u zou verwachten.

Uit de bovenstaande lijst van de top 10 aandelen in de S&P 500 blijkt dat in de afgelopen 5 jaar 8 van de 10 aandelen het beter hebben gedaan dan de SPDR S&P 500 ETF, de oudste beursgenoteerde indextracker die de S&P 500 volgt.

Gelijkgewogen indexfonds

Beleggers kunnen bij het beleggen in de gehele S&P 500 het risico verminderen door in een gelijk gewogen indexfonds te stappen, zoals de Invesco S&P 500 Equal Weight ETF. Bij een zogeheten gelijk gewogen (Equal Weight) index worden de verschillende onderliggende aandelen tegen een gelijke weging opgenomen in de index, en niet naar marktkapitalisatie.

Nu verschillende snelgroeiende technologiebedrijven de S&P 500 domineren, is het redelijk om te verwachten dat de historische prestaties van de gelijk gewogen ETF de naar marktkapitalisatie gewogen S&P 500 en de SPDR S&P 500 ETF volgen, maar dat is volgens Hulbert niet het geval, zoals de onderstaande tabel laat zien.

De gelijk gewogen aanpak is in vier van de vijf weergegeven perioden licht achtergebleven bij de SPDR S&P 500 ETF, maar heeft deze over een periode van vijftien jaar stevig verslagen. De jaarlijkse kosten voor de SPDR S&P 500 ETF bedragen 0,09% van de activa, terwijl de kostenratio voor de Invesco S&P 500 Equal Weight ETF 0,20% bedraagt.

Waarde boven groei?

De Russell 1000 is een andere naar marktkapitalisatie gewogen index,die ongeveer 90% van de Amerikaanse aandelenmarkt vertegenwoordigt. De FTSE Russell verdeelt de Russell 1000 in twee overlappende groepen. 

Zo bestaat de Russel 1000 Value Index uit 760 bedrijven met lagere koers-boekwaardeverhoudingen en lagere verwachte groeipercentages. De Russell 1000 Growth Index bestaat uit 526 bedrijven met een combinatie van lagere samengestelde waardescores en hogere verwachte groeipercentages. Er zijn 288 bedrijven die zowel in de waarde- als in de groei-index zijn opgenomen. 

De Russell 1000 Growth Index is veel sterker geconcentreerd dan de andere twee indices. Microsoft en Apple maken ieder meer dan 7% uit van de Russell 1000 Growth Index. Die concentratie helpt verklaren waarom de groeistrategie de afgelopen vijftien jaar de overhand heeft gehad en waarom het loont om een grotere diversificatie te overwegen. 

De bovenstaande tabel laat zien hoe de drie Russell 1000-indices gedurende verschillende perioden hebben gepresteerd. De Russell 1000 Value Index is in de afgelopen vijftien jaar achtergebleven, maar deed het over de afgelopen twintig jaar beter.

Hierboven ziet u de ETF's die alle drie de Russel 1000-indices volgen.

Beleggers die op zoek zijn naar een gelijk gewogen ETF kunnen kiezen voor de Invesco Russell 1000 Equal Weight ETF, met een kostenratio van 0,20%, of de Invesco Russell 1000 Enhanced Equal Weight ETF, met een kostenratio van 0,29%.

Bekijk ook: 9 kenmerken van superbeleggers

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group