Wat is een goed moment om te verkopen?

Door Belegger.nl op 20 september 2019 14:30 | Views: 7.809

Wat is een goed moment om te verkopen?

Op het juiste moment kopen is het halve werk. En met een beetje aandacht kunt u ook de goede momenten vinden om winst te nemen.

Investor's Business Daily legt uit hoe het werkt.

De eenvoudigste manier om te bepalen wanneer u een aandeel van de hand moet doen, is de koerswinst berekenen: verkoop op het moment dat een aandeel een winst van 20% tot 25% heeft geboekt. Aandelen hebben namelijk de neiging om minstens enkele weken te consolideren nadat ze zo sterk zijn gestegen.

Een minder eenduidige maar effectieve manier is om het voortschrijdend gemiddelde over tien dagen te gebruiken.

Voortschrijdend gemiddelde

Het voortschrijdend gemiddelde is een technische indicator die de gemiddelde slotkoers berekent over een bepaalde periode, in dit geval de afgelopen 10 dagen. Dat getal wijkt niet zo heel ver af van dat van gisteren en morgen; als je ze verbindt ontstaat een trendlijn.

Het voortchrijdend gemiddelde is populair onder beleggers, omdat het helpt bij het bepalen van de richting van de huidige trend en de invloed van willekeurige pieken vermindert. Veel handelsplatformen berekenen automatisch de voortschrijdende gemiddelden van aandelen.

Over het algemeen laat het 10-daags voortschrijdend gemiddelde meer valse signalen zien dan bijvoorbeeld het 50-daags voortschrijdend gemiddelde. Toch is het gebruik van de 10-daagse trendlijn nuttig om te bepalen wanneer u winst moet nemen.

Zo werkt het

Stel, u koopt een aandeel op een goed kooppunt en de koers stijgt een paar procentpunten ten opzichte van de aanschafprijs. Bekijk dan hoe het aandeel zich beweegt in verhouding tot het gemiddelde over tien dagen. Zolang het die lijn niet serieus doorbreekt, moet u blijven vasthouden aan het aandeel.

Als uw winst vanaf het aankooppunt meer dan 20% is, beschouw dan een doorbraak van de trendlijn niet alleen als een kans om winst te nemen, maar ook als een verkoopsignaal.

Als de algemene markt zwak is, kunt u een dergelijke doorbreking als een verkoopsignaal beschouwen zelfs al is de winst minder dan 20%. Een doorbreking die optreedt onder het aankooppunt is zeker een verkoopsignaal.

Klik om te vergroten

Het koersverloop van het Chinese online gokbedrijf NetEase in 2016 geeft een goed voorbeeld van het gebruik van dit principe.

Het aandeel brak uit een zogeheten kop-met-handvat-basis op 29 juni, waarmee het kooppunt van 179,20 dollar (punt 1 in de grafiek) werd veiliggesteld. Het volume was niet indrukwekkend, maar trok de volgende dag aan. Dat vertelde beleggers dat hun aankoop bij het kooppunt een goede kans had om te werken.

NetEase bleef stijgen en gaf aandeelhouders weinig problemen. De aandelenkoers bleef maanden boven het 10-daags voortschrijdend gemiddelde bewegen, afgezien van enkele kleine onderbrekingen van de trendlijn bij lage volumes.

Zelfs op 18 augustus, toen het volume meer dan tweeënhalf keer hoger was dan normaal na een kwartaalrapport van het bedrijf, wist het aandeel eerdere verliezen weg te werken en boven de 10-daagse trendlijn te sluiten (punt 2 in de grafiek). Dat was voor de aandeelhouders een opluchting.

Signaal om winst te nemen

Op 26 september sloot NetEase onder de 10-daagse trendlijn en was het volume hoger dan normaal (punt 3 in de grafiek). Dat was het eerste signaal om winst te nemen in het aandeel, dat toen al een stijging van 35% had laten zien.

Het aandeel bereikte pas ongeveer drie weken later de top (punt 4 in de grafiek). NetEase sloot toen duidelijk onder de 10-daagse trendlijn en bleef de volgende dag bij hoge volumes dalen.

Lees ook: Hoe beleggers eenvoudig hun risico kunnen verminderen

Voor beleggers die hun aandelen niet al drie weken eerder hadden verkocht, was dat het moment om het aandeel van de hand te doen en winst te nemen. De aandelenkoers van NetEase begon daarna aan een prijsconsolidatie van zeventien weken.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group