Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De opmars van China als supermacht in 4 grafieken

De opmars van China als supermacht in 4 grafieken

Op 1 oktober viert China zijn 70-jarige transformatie naar een economische grootmacht. Het wordt wel een feestje met een wrange nasmaak, gezien het voortslepende handelsconflict met de VS. Maar dat China een belangrijke wereldspeler is geworden staat vast. Vier grafieken die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten.

China is momenteel verwikkeld in een langdurige handelsoorlog met de Verenigde Staten. In de financiële markten groeit de bezorgdheid dat het conflict de economische groei van China zal doen ontsporen - en de wereldeconomie zal meesleuren.

Die angst is niet zo vreemd, want er staat veel op het spel. In de afgelopen 70 jaar zijn de handel en investeringen van China explosief gegroeid. En naar verwachting zal de invloed van dit land op de wereldeconomie nog verder toenemen. In een rapport van het McKinsey Global Institute uit juli werd vastgesteld dat, afhankelijk van hoe de hazen lopen, tegen 2040 een economische waarde van tussen de 22 tot 37 biljoen dollar kan worden toegevoegd of afgetrokken van de wereldeconomie.

De Amerikaanse website Cnbc heeft vier grafieken gepubliceerd die laten zien hoe China is uitgegroeid tot een wereldwijde economische grootmacht.

1. De klim van China op de economische ladder

China heeft in 2010 Japan ingehaald als de op een na grootste economie ter wereld, gemeten in huidige prijzen of nominale termen, zonder rekening te houden met inflatie, zo blijkt uit cijfers van de Wereldbank en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Sindsdien heeft het land die zilveren podiumplaats, achter de Verenigde Staten, weten te handhaven.

Sommige economen voorspellen dat de Chinese economie tegen 2030 de Amerikaanse economie zal overtreffen. Maar rekening houdend met de verschillende levensstandaarden in in de diverse landen is de Chinese economie volgens de Wereldbank sinds 2014 al de grootste economie ter wereld.

2. Het Chinese leiderschap

Onder leiding van Deng Xiaoping startte China in 1978 een reeks hervormingen die het land uit economisch isolement haalde.

In de jaren erna versnelde de groei naar gemiddeld 10% per jaar, waarna het vertraagde naar gemiddeld 7,1% onder de huidige president, Xi Jinping. Uit onderzoek van het Brookings Institute blijkt dat China de groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 2008 tot 2016 echter met 1,7 procentpunt heeft overschat.

3. Made in China: Fabriek van de wereld

Een belangrijke drijfveer achter de economische opkomst van China is het enorme netwerk van fabrieken waar alles voor consumenten over de hele wereld wordt gemaakt, van speelgoed tot mobiele telefoons.

De toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in 2001 hielp China zijn status als fabriek van de wereld en grootste handelaar te bevestigen. In het McKinsey-rapport, dat 186 landen analyseerde, bleek dat China de grootste exportbestemming is voor 33 landen en de grootste importbron is voor 65 landen.

4. Investeringsgroei

Naast zijn dominante positie in de handel is China in de loop der jaren ook uitgegroeid tot een belangrijke speler in de wereldwijde investeringsstromen.

Van 2015 tot 2017 was het land volgens McKinsey de op een na grootste bron van uitgaande buitenlandse directe investeringen en de op een na grootste ontvanger van inkomende investeringen.

Bekijk ook: Gros: Waarom Amerika grootste verliezer handelsoorlog wordt

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht