Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
10 goedkope kwaliteitsaandelen

10 goedkope kwaliteitsaandelen

Heel vaak zijn goedkope aandelen niet voor niets zo goedkoop en zit het bedrijf in de problemen. Beleggers moeten dan ook niet alleen kijken naar de waardering in de zoektocht naar goede aandelen. Maar soms gaat de markt er ten onrechte van uit dat een aandeel onder druk zal blijven staan en wordt het potentieel van koersherstel over het hoofd gezien.

InvestorPlace selecteerde tien kwaliteitsbedrijven die tegen minder dan 10 keer de verwachte winst worden verhandeld en die perfect passen in een een waardeportefeuille.

1. Ford Motor

Er zijn zeker argumenten te vinden waarom het aandeel van een autobedrijf als Ford Motor onder druk staat. Zo hangt het risico van een macro-economische neergang - en een bijbehorende omzetdaling - boven het aandeel.

Maar het aandeel is flink goedkoper geworden en bereikte eind vorig jaar het diepste punt in negen jaar, voordat het recent een rally liet zien. Ook heeft Ford zijn strategie gewijzigd. Het bedrijf richt zich op pickups, SUV's en elektrische voertuigen. Dat zou zowel de winst als de kasstroom moeten stimuleren.

Een koers-winstverhouding van 6 keer de verwachte winst en een dividendrendement van meer dan 6% suggereren beide dat beleggers die strategie niet noodzakelijkerwijs vertrouwen. Het is zeker mogelijk dat de markt gelijk heeft. Het aandeel Ford is dan ook geen risicovrije aankoop, zelfs tegen deze lage waarderingen.

Maar er is nog steeds sprake van een aantrekkelijk opwaarts potentieel voor Ford, dat alleen de winst gelijk hoeft te houden voor een verdere opmars vanaf de koers van 9 dollar. Voor beleggers die geloven in de strategie van het management ziet het aandeel er aantrekkelijk uit op deze niveaus.

2. Turtle Beach

Het aandeel van fabrikant van headsets voor gamers Turtle Beach is een slagveld. Tegen een koers-winstverhouding van slechts 9,3 keer de verwachte winst in 2020 en gezien de waarschijnlijke groei van de gamingsector is het aandeel echter zeer goedkoop.

De lancering van het online computerspel Fortnite vorig jaar zorgde voor een sterke stijging van de verkoop van de headsets van Turtle Beach - en het aandeel stond op een bepaald moment op een verbluffende winst van 1.700%. Maar die groei was niet duurzaam.

Turtle Beach-aandelen begonnen afgelopen augustus te dalen - en bleven dalen nadat het bedrijf liet weten dat de omzet en winst dit jaar naar verwachting zullen afnemen ten opzichte van een jaar eerder.

De daling van de omzet in 2019 had echter geen verrassing voor de markt moeten zijn - en is geen probleem. In 2018 werd er enorm veel verkocht, en de vervanging van die headsets zou de omzet en winst in 2020 en daarna moeten stimuleren. En als dat inderdaad gebeurt, zal het aandeel herstellen.

3. Dell

Dat het aandeel Dell Technologies onder druk staat komt door de teruglopende verkopen van PC's. Dell sloot zijn fiscale tweede kwartaal bovendien af met ongeveer 52 miljard dollar aan schulden.

Het aandeel ziet er goedkoop uit met een koers-winstverhouding van 7,3 keer de verwachte winst. Maar rivaal HP heeft een schonere balans en handelt tegen 8,2 keer de verwachte winst. In dat kader lijkt de waardering van Dell nauwelijks uit de pas te lopen.

Dell heeft echter een troef achter de hand. Het bedrijf bezit 80,8% in VMWare en dat belang is veel meer waard dan de huidige marktkapitalisatie van Dell.

4. Blucora

Het is niet helemaal duidelijk wat er is gebeurd met Blucora. De koers stond in mei op 36 dollar en de aandelen worden nu verhandeld voor 22 dollar. De laatste twee kwartaalrapporten van het bedrijf waren prima en de resultaten vielen hoger uit dan analisten hadden verwacht.

De activiteiten op het gebied van belastingadviezen deden het goed, met een omzetstijging van meer dan 12% op jaarbasis in het eerste kwartaal. En de aanhoudende winst bij grotere rivaal Intuit suggereert dat de markt zich weinig zorgen maakt over de industrie als geheel.

Blucora heeft onlangs 1st Global overgenomen om zijn segment voor vermogensbeheer uit te bouwen, en Wall Street-analisten voorzien een groei van de winst per aandeel van meer dan 20% voor volgend jaar. En toch wordt het aandeel verhandeld op het laagste punt in 21 maanden - en tegen minder dan 9 keer de verwachte winst in 2020.

Toegegeven, de ‘echte’ winstkracht van het bedrijf is enigszins opgeblazen door belastingvoordelen van verliezen uit het verleden toen het bedrijf bekend stond als Infospace, een voormalige lieveling van de dot.com-rally. Toch prijst de markt Blucora alsof de groei voorbij is, en dat is niet het geval.

5. Morgan Stanley

Veel financiële aandelen zoals Morgan Stanley lijken te vallen in de categorie goedkoop om goede redenen. Lagere rentetarieven zullen de netto rentemarges van banken onder druk zetten en de angst voor een recessie speelt het bedrijf ook parten.

Het aandeel wordt verhandeld tegen 8 keer de verwachte winst in 2020 en is een interessante keuze in een sector die nu zo'n 20 maanden vrijwel zijwaarts beweegt. Zowel op het gebied van investment banking als vermogensbeheer presteert Morgan Stanley goed. En de rentetarieven kunnen niet echt veel lager worden dan ze al zijn. Daarnaast zou de vrees voor een recessie overdreven kunnen zijn.

Een dividendrendement van 3,3% maakt het aandeel ook aantrekkelijk tegen deze historisch lage prijs.

6. Capri Holdings

Er is ruim keus in aandelen in de winkel- en kledingsector die er op dit moment goedkoop uitzien. Capri Holdings is geen uitzondering. De eigenaar van Michael Kors, Versace en Jimmy Choo heeft de koers de laatste tijd zien kelderen, waarbij vorige maand nog een zevenjarig dieptepunt werd bereikt vóór de recente rally.

Het aandeel wordt nog steeds verhandeld tegen slechts 6 keer de verwachte winst, wat zelfs in de geplaagde retailsector laag is. Schuld is een probleem voor het bedrijf, maar is die beheersbaar. En zowel Jimmy Choo als Versace zouden moeten groeien, terwijl Capri hoopt de marges voor Michael Kors redelijk intact te houden.

In retail is de laatste jaren veel geld verdampt. Het argument 'goedkoop' geldt al jaren voor Capri Holdings, en elke keer werd het aandeel toch nog goedkoper. Ook de laatste rally zou een zogenoemde dead cat bounce kunnen zijn, en geen teken van een verandering in het beleggerssentiment.

Maar zelfs met deze risico's is dit aandeel een aantrekkelijke keuze. De marges van het bedrijf behoren tot de beste in de branche en dure merken doen het over het algemeen beter in een recessie. De koers zou dan ook een mooi herstel kunnen laten zien.

7. Bristol-Myers Squibb

Beleggers die Bristol-Myers Squibb overwegen, moeten in het oog houden dat farmaceutische aandelen kopen omdat ze 'goedkoop' zijn, in de afgelopen jaren een gevaarlijke strategie is geweest. Sectorgenoten als Mallinckdrodt, Teva Pharmaceuticals en Lannett bleken - na er veel geleend geld doorheengejaagd te hebben om te kunnen groeien - op niets uit te lopen.

En ook Bristol-Myers Squibb is geen risicovrije aankoop. Het bedrijf bereidt zich voor op de overname van Celgene, een deal die door de markt niet zo enthousiast werd ontvangen. Het aandeel bereikte een zesjarig dieptepunt in juli vóór een recente rally.

De farmaceutische industrie als geheel is ook niet meer de defensieve industrie van weleer. Zelfs marktleiders als Pfizer en Merck hebben het soms moeilijk.

Voor beleggers die verstand hebben van de risico's, is Bristol-Myers Squibb een aantrekkelijke keuze, zelfs na de recente rally, met een koers-winstverhouding van 8 keer de verwachte winst.

8. CVS Health

Farmaceutische fabrikanten zijn niet de enigen die het de laatste tijd moeilijk hebben. Ook farmaceutische retailers als CVS Health hebben flink te lijden gehad. Het aandeel CVS bereikte een zesjarig dieptepunt in maart en testte die niveaus in de daaropvolgende maanden verschillende keren.

Verzekeraars zetten de vergoedingspercentages onder druk - en besparingen op merkloze medicijnen zijn niet genoeg om dat te compenseren. Ook doet Amazon.com met de overname van PillPack zijn intrede op de markt.

Het aandeel CVS is recent ongeveer 19% gestegen van de dieptepunten, maar er is nog steeds ruimte voor meer. De koers-winstverhouding bedraagt 8 keer de verwachte winst.

9. Callon Petroleum

Callon Petroleum is sinds de aankondiging van de plannen om Carrizo Oil & Gas over te nemen in juli met 36% gedaald. Beleggers verzetten zich tegen de overnameplannen van de fracker en John Paulson, die 9,5% van het bedrijf bezit, wil dat Callon Petroleum zichzelf in de etalage zet. Dat zorgde voor een kortstondige opleving van de aandelenkoers.

Als de overname niet doorgaat stijgt het aandeel zonder twijfel, ook zonder dat het bedrijf zichzelf in de etalage zet. En als de overname wordt goedgekeurd, kan een koers-winstverhouding van slechts 4 keer de verwachte winst voldoende zijn om de zorgen over de schulden en de olieprijzen te compenseren.

10. GMS

Distributeur van bouwproducten GMS heeft sinds oktober vorig jaar een flinke opmars laten zien en is 95% in waarde gestegen. En de rally lijkt nog niet voorbij te zijn. Het aandeel ziet er nog steeds goedkoop uit ten opzichte van sectorgenoten als Beacon Roofing Supply.

Intussen blijft de schuld van het bedrijf dalen, wat de rentelasten verlaagt. De winst over het fiscale eerste kwartaal was sterk en maakte een einde aan de zorgen over de brutomarge. De waardering van het aandeel is nu iets redelijker dan voorheen en het zal waarschijnlijk niet opnieuw in waarde verdubbelen, maar een verdere opmars van 20% in de komende twaalf maanden is zeker mogelijk.

Lees ook: 7 aandelen met waarde èn groei

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht