Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beurs kan in 2020 de stijgende lijn doortrekken

Beurs kan in 2020 de stijgende lijn doortrekken

Aandelenbeleggers zijn in 2019 verwend met meer dan 20% rendement. Ondanks alle risico’s, zoals een mogelijke recessie, het handelsconflict en de Brexit, gingen de koersen omhoog. Stijgen de koersen in 2020 verder of komt er een einde aan de huidige bullmarkt, die al langer dan 10 jaar duurt? In deze column beschrijf ik de verwachtingen voor 2020.

Centrale banken blijven voorlopig stimuleren

In de zomer van 2019 zijn de centrale banken weer begonnen met het stimuleren van de economie door de rente te verlagen en obligaties op te kopen. Op deze manier streven ze naar een hogere inflatie en hogere economische groei.

Het stimuleringsprogramma is een van de redenen voor het goede rendement in 2019. De algemene verwachting is dat de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Fed voorlopig blijven stimuleren. Dit is een positieve stimulans voor de koersen van zowel aandelen als obligaties.

Jaar van de presidentsverkiezingen meestal positief

In november gaan de Amerikanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Meestal is het jaar van de presidentsverkiezingen positief omdat de zittende president beslissingen neemt die gunstig zijn voor beleggers, in de hoop om te worden herkozen.

Gemiddeld is het rendement van Amerikaanse aandelen in een verkiezingsjaar 11% (exclusief dividend). Dat is een aantrekkelijk rendement, maar helaas nog geen garantie voor een positief verloop van de beurzen in een verkiezingsjaar.

Ondanks de verkiezingen daalden aandelen in 2008 sterk omdat in dat jaar ook de financiële crisis plaatsvond.

Winstgroei stuwt koersen

Sinds 2009 zijn de aandelenkoersen sterk gestegen, waardoor diverse beurzen nu op een recordniveau staan. Deze koersstijging is grotendeel te danken aan de stijging van de bedrijfswinsten. Deze zijn namelijk bijna net zo sterk gestegen als de aandelenkoersen. De waardering is daardoor juist niet zo sterk opgelopen.

Aandelen zijn in onze optiek nog steeds interessant gewaardeerd, zeker als we rekening houden met de lage rente. Voor 2020 verwachten analisten dat de bedrijfswinsten met ongeveer 10% zullen groeien.

Onzekerheid zorgt voor aantrekkelijke waardering

Beleggers hebben de verwachte winststijging nog niet omgezet naar hogere waarderingen. In de huidige waardering is de aanwezigheid van diverse risico’s weerspiegeld. Geopolitieke risico’s, zoals het handelsconflict tussen de VS en China, Brexit en de spanningen rond Irak en Noord-Korea, blijven de gemoederen ook in 2020 bezig houden.

In een groot deel van de lopende issues kan president Trump een doorbraak forceren. Het zou mij niet verbazen als de naderende presidentsverkiezingen een constructievere opstelling van Trump in de hand werken. Daardoor komen oplossingen in een keer dichterbij.

Goede voorzichten voor beleggen in 2020

Voorspellen wat de markten gaan doen in de aankomende twaalf maanden is onmogelijk. Al was het maar omdat 2020 ongetwijfeld ook minder positieve ontwikkelingen brengt.

Belangrijke aspecten als stijgende bedrijfswinsten, een lage rente, stimulerende centrale banken, afnemende onzekerheid en een aantrekkelijke waardering zijn in ieder geval positief voor de koersen.

Hierdoor kan de bullmarkt zomaar nog een jaartje langer duren en kunnen de beurzen de stijgende lijn van 2019 in 2020 doortrekken.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht