Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Crisis maakt van deze sectoren een no go'

'Crisis maakt van deze sectoren een no go'

De coronapandemie en de daaropvolgende lockdownmaatregelen hebben ervoor gezorgd dat hele sectoren ‘no-go-zones’ zijn geworden voor veel beleggers.

Dat meldt het Amerikaanse zakenblad Barron's. Nicholas Colas, medeoprichter van DataTrek Research, noemt dit fenomeen de “stub-ificatie van Amerikaanse aandelen”. Stubaandelen zijn volgens hem effecten met zoveel operationele of financiële problemen dat hun waarde minimaal is, tenzij er een hoop dingen goed gaan. Ze kunnen flink stijgen mocht het meezitten, of volledig instorten als het misgaat. 

Voorbeeld: biotech

Als extreem voorbeeld van zo’n aandeel noemt Colas een biotechnologiebedrijf dat bezig is met het opstarten van de klinische fase voor een bepaald medicijn of vaccin. De toekomstige prestaties van zo’n bedrijf kunnen volledig afhangen van één gebeurtenis: de goedkeuring of afkeuring van het nieuwe product.

Mocht het product met glans door de klinische fase heenrollen, dan zou het aandeel flink kunnen stijgen, terwijl het bij een klinische flop tot nul kan gaan. Een bedrijf dat hoge schulden heeft, geen dividend uitkeert en ook geen aandeleninkoopprogramma heeft, zou in zo’n geval de hardste klappen krijgen, aldus Colas. Dergelijke bedrijven zorgen dus voor meer volatiliteit in de markt.

Het oude normaal

In normale omstandigheden vertoont een aantal bedrijven in de S&P-500 index ‘stubachtige’ verschijnselen. Colas noemt als voorbeeld daarvan de vliegtuigbouwer Boeing, waarvan het lot vorig jaar in grote mate verbonden was met hoe het de problemen rond zijn 737 MAX-jet op zou lossen.

Maar in de huidige omstandigheden zouden volgens Colas volledige sectoren gereduceerd kunnen worden tot stubaandelen.

Energiesector

De hele energiesector is nu een stubgroep, volgens Colas. “Ten eerste is het collectieve gewicht in de S&P 500 minder dan dat van Google, Amazon, Microsoft of Apple... Ten tweede hebben deze bedrijven gesneden in de dividenden en aandeleninkoop. Ten slotte staan de winstramingen voor 2021 op losse schroeven.”

Zo kunnen analisten geen peil meer trekken op Exxon Mobil, het grootste aandeel in de energiesector van de S&P 500. Winstprognoses van analisten voor 2021 lopen uiteen van een verlies van 1,11 dollar tot 3,01 dollar winst per aandeel. 

Retail

Ook detailhandelsketens en kledingbedrijven zoals Kohl's, Gap of PVH, de moedermaatschappij van Calvin Klein, zijn door de coronacrisis gereduceerd tot stubaandelen.

Deze sectoren zijn hard geraakt door de lockdowns, en zijn afhankelijk van hoe de koopkracht van de consument zich zal herstellen de komende tijd.

Twee snelheden

Zelfs traditionele blue-chipaandelen zoals Disney of Ford Motor zouden vandaag de dag als stubs kunnen worden gezien, aldus Colas, die voorspelt dat beleggers in de toekomst meer aandelen links zullen laten liggen naarmate de crisis voortschrijdt, de schuldenlasten toenemen of de kredietwaardigheid van bedrijven afneemt.

Het komt er volgens Colas op neer dat beleggers door de onzekere toekomst meer dan ooit zullen gaan voor betrouwbare namen in sectoren als technologie en consumentengoederen. En dat zou leiden tot een aandelenmarkt met twee verschillende snelheden, zo concludeert Colas.

Lees ook: ‘FOMO’ onder beleggers is slecht nieuws voor de beurzen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 04 juni

    1. Werkloosheid mei (Dld)
    2. Vacatures april (VS)
    3. Fabrieksorders april (VS)
  2. 05 juni

    1. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex diensten Caixin mei (Chi)
    3. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (Dld)
    4. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (EU)
    5. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (VK)
    6. Producentenprijzen april (eurozone)
    7. Campbell Soup Q3-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht