'ING zal storm wel doorstaan, maar dal nog niet bereikt'

Door Belegger.nl op 11 mei 2020 11:00 | Views: 15.883

'ING zal storm wel doorstaan, maar dal nog niet bereikt'

De cijfers waarmee ING Groep afgelopen week kwam lieten een forse winstdaling over het eerste kwartaal zien. Toch gold dit als ‘meevallend’, omdat de daling minder heftig was dan waar de markt voor vreesde.

Martin Crum van de IEX Beleggersdesk waarschuwt echter voor het kwartaal dat nog komen gaat.

“De gevolgen van Covid-19 lieten zich in Europa pas half maart echt voelen. Dat betekent dat Q2 een aanmerkelijk verdere verslechtering zal laten zien ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar”, schrijft hij in een update.

Pijn

De pijn bij ING zit ‘m vooral in de zogenaamde stroppenpot, legt Crum uit. “De voorzieningen voor slechte leningen lopen snel op, vooral voor bedrijven in het MKB, die zwaar in de problemen zijn gekomen door de lockdowns. Bedrijven die failliet gaan zorgen voor stevige verliezen op uitstaande leningen van de bank.”

ING Groep wist de inkomsten nog aardig op peil te houden met 4,5 miljard euro (was in het eerste kwartaal van 2019 nog 4,6 miljard euro). De kosten liepen wel op, maar dat is geen verrassing volgens de analist.

Gifbeker nog niet leeg 

“De bank heeft het eerste kwartaal 661 miljoen euro opzij gezet voor bad loans, aanzienlijk hoger dan in dezelfde periode vorig jaar (207 miljoen euro). Het nettoresultaat schrompelt daardoor ineen tot 670 miljoen euro. Dat is 40% lager dan de 1,1 miljard euro in het eerste kwartaal vorig jaar. En de gifbeker is nog niet leeg.”

Het zal enige tijd duren voor de economie weer een beetje kan normaliseren. “Het herstartscenario richting de zomer betekent niet dat de economische schade direct is verdwenen. Dat zal vermoedelijk nog tot ver in 2021 duren”, aldus Crum. 

Laag gewaardeerd

De analist denkt dat de bank de storm wel zal doorstaan. “Maar het dal is nog niet bereikt. Toch blijven we positief over het aandeel want het is laag gewaardeerd met een koers/winstverhouding van 8,5. Blijf wel voorzichtig, want bankaandelen zijn risicovol op dit moment.”

Lees ook de column van Martine Hafkamp: Cruciale rol voor het bankwezen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group