Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Massawerkloosheid, maar de beurs stijgt. Hoe kan dat?

Massawerkloosheid, maar de beurs stijgt. Hoe kan dat?

Meer dan twintig miljoen Amerikanen verloren in april hun baan vanwege de coronaviruspandemie. Toch stegen de aandelenmarkten. Hoe kan dat?

De S&P 500, Dow Jones en Nasdaq zijn sinds het dieptepunt van 23 maart meer dan 30% gestegen.

Dat is een ongekende opleving; zeker als je dat afzet tegen het recordaantal Amerikanen dat een werkloosheidsuitkering heeft aangevraagd. Volgens sommige beursexperts is dit een indicatie dat de aandelenmarkt losgekoppeld is van de werkelijkheid. Maar er zijn ook analisten die logische verklaringen hebben voor het beursherstel, zo meldt CNBC. De Amerikaanse website zet ze op een rij.

Banencijfers zijn achterhaald

Ten eerste zijn de gegevens over de arbeidsmarkt op het moment dat ze worden gepubliceerd al achterhaald. De cijfers over april, toen maar liefst 20,5 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aanvroegen, hebben betrekking op het hoogtepunt van de crisis. Inmiddels zijn diverse Amerikaanse staten bezig om hun economieën te heropenen. 

“De markt weet dat het banenverlies vooral is toe te schrijven aan de wijdverspreide lockdowns,” zegt Peter Boockvar van Bleakley Advisory Group. “Nu we beginnen met het heropenen van de markt verwachten beleggers dat veel mensen weer in dienst worden genomen in de komende maanden en kwartalen.”

De pijn is geconcentreerd in enkele sectoren

Sommige experts wijzen er ook op dat de verliezen vooral geconcentreerd zijn in de vrijetijds- en horecasector, en de kracht van andere sectoren hebben overschaduwd.

Sinds de coronacrash van maart is de kloof tussen de winnaars en de verliezers op de beurzen alleen maar groter geworden. Het is niet verrassend dat de aandelen die het meest aan de coronavirusdreiging zijn blootgesteld - met inbegrip van hotels en luchtvaartmaatschappijen – het hardst geraakt zijn. 

Toch belandde de Nasdaq afgelopen donderdag in de plus ten opzichte van de jaarwisseling, mede dankzij sterk presterende bedrijven als Netflix en Amazon.

Grotere bedrijven minder hard geraakt

“Grote bedrijven zijn veel minder gedaald dan kleinere bedrijven,” zegt Peter Orszag van Lazard. “Het is waarschijnlijk dat als gevolg van deze crisis de sterken sterker zullen worden... en dus weerspiegelt de beurs dat in zijn relatieve waardering.”

Stimuleringsmaatregelen overheid

Een andere aangehaalde reden voor de opleving van de markt zijn de omvangrijke steunpakketten van overheden. Denk bijvoorbeeld aan het steunpakket van 2 biljoen dollar van de Amerikaanse overheid, het ongekende opkoopprogramma van de Federal Reserve en de aanhoudend lage rente.

"De ineenstorting van de economische activiteit is historisch. Maar dat geldt ook voor de omvang van de overheidssteun om de economische impact van de coronapandemie te verzachten en het herstel te bevorderen", schreef een strateeg van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan onlangs aan klanten. Hij schat in dat de impact van de monetaire verruiming door de Fed de tijdelijke daling van de resultaten van bedrijven ruimschoots compenseert."

Daling aantal besmettingen

Volgens Kate Moore van BlackRock's Global Allocation Team beweegt de markt zich hoger om drie redenen: een vertraging in het aantal nieuwe virusbesmettingen, het geleidelijke heropenen van de staten, en de verbeterende verhoudingen tussen de VS en China.

Hoewel de toekomst onzeker is, toont een van ’s werelds meest succesvolle beleggers zich toch optimistisch. "Niets kan Amerika tegenhouden", zei Warren Buffett, topman van Berkshire Hathaway, onlangs op de eerste virtuele aandeelhoudersvergadering van het conglomeraat. "Het Amerikaanse wonder, de Amerikaanse magie heeft altijd gezegevierd en zal dat weer doen."

Lees ook: 'Crisis maakt van deze sectoren een no go'

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht