Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
‘Wees selectief met techaandelen’

‘Wees selectief met techaandelen’

Investeren in technologiebedrijven na de coronacrash in maart heeft de meeste beleggers een solide rendement opgeleverd.  Toch vragen sommige investeerders zich af of techaandelen hun momentum kunnen vashouden als de werkgelegenheid in de VS niet snel verbetert.

De coronapandemie heeft de VS hard geraakt. Niet alleen heeft het land het hoogste dodencijfer ter wereld, de werkloosheid is gestegen tot de hoogste stand sinds de Grote Depressie van de jaren dertig. Desondanks bereikte de Nasdaq 100 Index op donderdag kortstondig een nieuw hoogterecord sinds de crash van maart. 

'Gezonde klanten met budget nodig'

De pandemie heeft voor een hausse gezorgd in e-commerce, telewerken en cloud-diensten, en daar heeft de technologiesector van kunnen profiteren. Maar volgens Reuters zou een vertraging van de reële economie voor een domper op het techfeest kunnen zorgen.

“Het maakt niet uit wie je bent, je hebt gezonde klanten nodig die een budget hebben om je te betalen,” zei Kevin Landis, portefeuillemanager van Firsthand Funds.

Stoom afblazen

Landis verwacht dat een aantal techaandelen die hij bezit, waaronder online streamingbedrijf Roku en online onderwijsbedrijf Chegg, minder hard zullen groeien mocht de werkloosheid hoog blijven. “Als de algemene economie pijn lijdt, zal dat uiteindelijk wat stoom uit de technologiebedrijven halen,” aldus Landis.

Tot nu toe is de Nasdaq Composite veerkrachtiger gebleken dan andere toonaangevende beursgraadmeters, met name omdat het weinig blootstelling heeft aan sectoren als energie, de detailhandel en reisbedrijven, die allemaal hard zijn geraakt door de crisis. De S&P 500-index staat ongeveer 8% onder zijn hoogterecord, dat op 19 februari werd bereikt.

'Technologie nu juist defensief'

Techbedrijven met grote bergen cash, zoals Googles Alphabet, Amazon, Microsoft en Apple, zijn een veilige haven geworden voor beleggers tijdens de coronastorm, aldus Jamie Cox, die partner is van Harris Financial Group.

“Technologie bezitten in deze omstandigheden wordt niet als speculatief beschouwd, maar als veiliger dan consumentenmerken die van oudsher veilig zouden zijn,” aldus Cox, die eraan toevoegt dat veel grote technologiebedrijven nu aantrekkelijke dividenden betalen.

Een aantal grote namen, waaronder Amazon, Facebook en Zoom, zijn hun hoogtepunten van voor de coronaviruscrisis zelfs al voorbij.

Risico’s

Het effect van een aanhoudende vertraging van de economie is tot nu toe gemaskeerd door de verwachting dat er meer stimuleringsmaatregelen aan zitten te komen voor de Amerikaanse economie, stelde Jim Callinan, portefeuillemanager van Osterweis Emerging Opportunity Fund.

Dat betekent volgens hem dat de Nasdaq rake klappen zal oplopen mochten de maatregelen niet worden gerealiseerd. “We moeten er echt voor zorgen dat de consument een goed gevoel heeft over zijn economische levensvatbaarheid,” zei Callinan.

'Koop aandelen die minder afhankelijk zijn van richting economie'

Mike Lippert, een portefeuillemanager bij het Baron Opportunity Fund, raadt beleggers aan techaandelen te kopen die minder afhankelijk zijn van de richting van de economie en het consumentenvertrouwen. Lippert heeft aandelen gekocht in cybersecurityspecialist Crowdstrike Holdings of RingCentral, een cloudcommunicatiebedrijf. 

"Bedrijven voelen zich onder druk gezet om te investeren in technologie. Werknemers zijn nu gewend om thuis te werken, en willen dit blijven doen, met betere thuiswerk apparatuur,” zei Brian Jacobsen, investeringsstrateeg bij Wells Fargo Asset Management. “Maar op een gegeven moment moet er wel een economische ommekeer komen om de uitgaven te rechtvaardigen.”

Lees meer: Zo belegt Bill Gates tijdens de coronacrisis

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 08 mei

    1. NL industriële productie maart
    2. AB InBev Q1-cijfers
    3. Pharming - Q1-cijfers
    4. Ahold Delhaize Q1-cijfers
    5. SBM Offshore Q1-cijfers
    6. Dui industriële productie maart
    7. AMG jaarvergadering
    8. Wolters Kluwer jaarvergadering
    9. Arcadis jaarvergadering
    10. Uber Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht