Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beurslegende Grantham: Rally is gekkenwerk

Beurslegende Grantham: Rally is gekkenwerk

De wereldwijde aandelenmarkten zijn zo verstoord dat ze op het punt staan als een zeepbel uit elkaar te spatten. Dat denkt Jeremy Grantham, een Amerikaanse beurslegende die het in het verleden drie keer bij het rechte eind had toen hij een financiële zeepbel voorspelde. 

“Ik ben er steeds meer van overtuigd dat dit in feite de vierde, serieuze zeepbel van mijn investeringscarrière wordt,” zei Grantham in een interview waarover MarketWatch schrijft. “De grote bubbels kunnen lang duren en veel pijn veroorzaken, maar ik denk dat we nu in ieder geval weten dat we ons in eentje bevinden.”

Grantham, mede-oprichter en hoofdinvesteringsstrateeg bij de in Boston gevestigde geldmanager Grantham Mayo Van Otterloo & Co., noemde het ontstaan van een bubbel op de beurzen in tijden van enorme economische en financiële onzekerheid 'een gotspe'.

'Gekkenwerk' 

Grantham had een grimmige waarschuwing voor speculanten die de aandelenmarkten naar nieuwe hoogten hebben gedreven tijdens de grootste pandemie van de afgelopen eeuw. 

“Dit is gekkenwerk,” zei Grantham, die een zeer ontmoedigend beeld schetste van het investeringslandschap in de VS, met een ongebreidelde handel die wordt aangejaagd door kleine beleggers zonder werk, en speculatieve investeringen in failliete bedrijven, zoals het autoverhuurbedrijf Hertz. Volgens Grantham is de huidige markt misschien wel de grootste zeepbel die hij in zijn lange carrière heeft gezien. 

'Rally die niet eerder voorkwam'

Sinds het dieptepunt van 23 maart is de Dow Jones ruim 40% gestegen. De S&P 500 staat 39% hoger, terwijl de Nasdaq meer dan 44% is toegenomen en vorige week zelfs een nieuw hoogterecord brak. 

“Het is een rally die nooit eerder is voorgekomen,” aldus Grantham. De opleving op de beurzen vindt immers plaats tijdens een ernstige economische neergang, met miljoenen Amerikanen die zonder werk zitten en veel bedrijven die als gevolg van de lockdownmaatregelen zullen omvallen. 

Vooruitziende blik

Grantham heeft al jaren een vooruitziende blik. Zo waarschuwde hij er in 2000 en in 2007 voor dat de aandelenmarkten overgewaardeerd waren. Grantham wees er in de aanloop naar de financiële crisis van 2008-2009 op dat bepaalde elementen van de financiële markten niets meer te maken hadden met de realiteit.

Toen hem werd gevraagd hoeveel blootstelling beleggers zouden moeten hebben aan Amerikaanse aandelen, zei Grantham het volgende: “Ik denk dat een goed getal nu nul is en minder dan nul is misschien geen slecht idee als je daar tegen kunt.”

Strooien met geld

Hij wijst erop dat de maatregelen van de Amerikaanse centrale bank en de inspanningen van de overheid om de gemiddelde Amerikaan te helpen, een belangrijke rol spelen in de opleving op de beurzen. “Het is duidelijk dat het strooien met geld door de Fed een gunstig klimaat heeft gecreëerd,” zei hij.

Grantham’s investeringsmaatschappij heeft de blootstelling aan aandelen in zijn belangrijkste fonds, de Benchmark-Free Allocation Strategy, gereduceerd van 55% in maart naar 25% tegen het einde van april.

Zie ook: El-Erian waarschuwt voor 'zombiemarkten'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 02 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. ArcelorMittal Q1-cijfers
    3. DSM Firmenich Q1-cijfers
    4. ING Q1-cijfers
    5. BAM Q1-cijfers
    6. ForFarmers Q1-cijfers
    7. Aedifica Q1-cijfers
    8. HelloFresh Q1-cijfers
    9. Shell Q1-cijfers
    10. RELX 41,8 pence ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht