6 healthcare-aandelen die geen last hebben van de politiek

Door Belegger.nl op 29 juni 2020 08:35 | Views: 10.679

6 healthcare-aandelen die geen last hebben van de politiek

Voor wie wil beleggen in de Amerikaanse gezondheidszorg zijn het onzekere tijden. De helft van de staten in de VS meldt nu toenemende aantallen corona-infecties, en er komen verkiezingen aan.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden ligt in de peilingen voor op president Donald Trump. Het is zelfs mogelijk dat de Democraten in beide kamers van het Congres een meerderheid zullen behalen in november.

Innovatie blijft belangrijk

Gevreesd wordt dat de Democraten bij winst het Amerikaanse zorgsysteem op de schop gaan nemen. Maar dan nog zullen de bedrijven die nieuwe behandelingen en betere medische technologie ontwikkelen het volgens Marketwatch goed blijven doen.

Ashtyn Evans, een gezondheidszorganaliste bij Edward Jones, zette zes zorgbedrijven op een rij die naar verwachting de komende drie tot vijf jaar hoe dan ook goed zullen presteren. Zij beveelt beleggers aan zich vooral te richten op innovatie in medische producten en diensten, en te letten op geografische spreiding.

Bedrijf Omzet VS Omzet buiten VS Verwachte omzetgroei
volgend jaar
Verwachte omzetgroei over twee jaar

Eli Lilly and Co.

57,0%

43,0%

7,7%

4,7%

Merck & Co.

43,6%

56,4%

7,3%

5,1%

Novartis AG ADR

34,2%

65,8%

5,8%

4,3%

Medtronic PLC

51,6%

48,4%

13,6%

8,3%

Abbott Laboratories

35,7%

64,3%

12,2%

8,1%

Thermo Fisher Scientific Inc.

48,4%

51,6%

8,3%

6,1%

Bron: FactSet

Eli Lilly

De koers van dit farmaceutische bedrijf staat dit jaar zo’n 22% hoger, terwijl het dividendrendement op de aandelen 1,86% bedraagt.

Evans verwacht dat de winst in de komende vijf jaar zal stijgen met 15% op jaarbasis, vanwege de sterkte van de medicijnpijplijn. "Ze zijn in de loop van de tijd kleiner geworden door niet-farmaceutische, niet-innovatieve bedrijven af te stoten."

Op 16 juni kondigde Elli Lilly aan dat uit een Fase 3-studie was gebleken dat het medicijn Verzenio van het bedrijf het risico op terugkeer van bepaalde soorten borstkanker aanzienlijk had verminderd.

Evans verwacht dat 60% van de omzet in 2022 afkomstig zal zijn van nieuwe medicijnen, terwijl het bedrijf voorop blijft lopen bij de behandeling van diabetes.

Merck

De aandelen van farmaceut Merck zijn dit jaar met 14% gedaald en kennen een dividendrendement van 3,16%.

Vorig jaar genereerde Mercks immuno-oncologische medicijn Keytruda - dat het immuunsysteem van de patiënt inzet om kanker te bestrijden - 11,08 miljard dollar aan omzet, ofwel 24% van het totaal. De verkoop van Keytruda steeg vorig jaar met 55%, en volgens Evans kan de omzet van dit medicijn rond 2025 op 20 miljard dollar liggen.

Novartis

Novartis is gevestigd in de Zwitserse stad Basel. De koers van de Amerikaanse certificaten van de vennootschap is dit jaar met 2% gedaald; het dividendrendement is 2,22%.

Het bedrijf heeft een brede portefeuille met een aantal innovatieve en veelbelovende kankermedicijnen.

Medtronic

Medtronic is gevestigd in Dublin, maar de aandelen zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange. De koers staat dit jaar 17% lager, en het dividendrendement is 2,48%.

Volgens Evans is Medtronic een van de meest gediversifieerde bedrijven in medische technologie; het maakt onder meer hartapparaten, diabetespompen, pacemakers en chirurgierobots. Verder heeft het bedrijf een mooie geografische spreiding en profiteert het van belastingvoordeel omdat het in Ierland gezeteld is.

Abbott Laboratories

De aandelen van Abbott Laboratories zijn dit jaar met 2,65% gestegen, en hebben een dividendrendement van 1,58%.

Abbott produceert merkloze geneesmiddelen, diagnostische systemen, voedingsproducten en medische hulpmiddelen. Evans ziet een sterk groeipad voor het bedrijf omdat het zich richt op opkomende markten waar de toegang tot de gezondheidszorg toeneemt. Op de korte termijn zal Abbott ook verdienen aan de coronatests die het maakt.

Thermo Fisher Scientific

De koers van het aandeel van deze producent van instrumenten, materialen en softwaresystemen voor farmacologisch onderzoek is dit jaar met 10% gestegen. Het heeft een dividendrendement van 0,25%.

Volgens Evans profiteert Thermo van het feit dat er steeds meer geld naar biotechnologische bedrijven stroomt om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen.

Zie ook: Argen-x en nog 6 spannende healthcare-aandelen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront