Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Insiders dumpen aandelen en dat is slecht nieuws

Insiders dumpen aandelen en dat is slecht nieuws

De toonaangevende S&P 500 heeft gisteravond een opmerkelijke prestatie geleverd: de index slaagde erin om middenin een pandemie een nieuw record neer te zetten. Sinds de coronacrash half maart is de S&P500-index met ruim 51% gestegen.

Maar volgens CNN Business lijkt het erop dat de top van het Amerikaanse bedrijfsleven minder optimistisch is over de economie dan veel beleggers. Zogenaamde insiders, onder wie bestuursvoorzitters, toonaangevende aandeelhouders en andere topmanagers, hebben sinds begin mei volgens TrimTabs Investment Research voor meer dan 50 miljard dollar aan aandelen gedumpt.

Augustus zal naar alle waarschijnlijkheid de derde maand van de afgelopen vier zijn waarin insiders voor meer dan 15 miljard dollar per maand verkochten. Het tempo waarin ingewijden verkopen is sinds 2006 niet meer zo hoog geweest.

Waarschuwingssignaal

Volgens CNN Business zouden de aandelenverkopen door insiders een waarschuwingssignaal moeten zijn voor de markt. Ingewijden beschikken immers over veel meer informatie over de ware gezondheid van hun bedrijf dan de gemiddelde belegger. En als ze vertrouwen zouden hebben in de huidige marktrally, zouden ze hun aandelen nu niet verzilveren.

"Voor een leidinggevende die zich geconfronteerd ziet met een uitdagende economische omgeving, is deze scherpe opleving een cadeautje van de markt", zei Peter Boockvar, hoofd beleggingen bij Bleakley Advisory Group. "Insiders denken blijkbaar dat  dit de tijd is om hun opties uit te oefenen."

Andere beleggers hebben zich juist massaal op de markt gestort. De CNN Business Fear & Greed Index wijst er momenteel op dat Greed - hebzucht - de boventoon voert, en dat terwijl sommige waarderingscijfers van de S&P 500 ver boven de historische normen liggen.

Boockvar van Bleakley noemt het huidige marktsentiment duizeligwekkend. "De waarderingen zijn opgeblazen. Maar dat kan nog wel even zo blijven", voegde hij eraan toe.

De markt maakt het niet uit

Het snelle herstel op de markten van een pandemie die massale werkloosheid en een golf van bedrijfsfaillissementen veroorzaakte, heeft bijna iedereen verrast.

De S&P 500 is gisteravond gesloten op 3389,78 punten: het eerste record van de toonaangevende beursgraadmeter sinds februari. Volgens sommige definities betekent dat het einde van een van de kortste berenmarkten in de geschiedenis.

"Insiders kijken misschien naar hun aandelen en zeggen: ‘De markt loopt wel erg ver op de zaken vooruit’” zei Marc Chaikin, oprichter van Chaikin Analytics, een kwantitatief beleggingsonderzoeksbureau uit Philadelphia.

De grote aanjager van de huidige marktrally is en blijft het huidige beleid van de Amerikaanse Federal Reserve, en daar kunnen aandelenverkopen door ingewijden niets aan veranderen. "Het maakt de markt niets uit", zei Chaikin, die eraan toevoegde dat de huidige rally wordt veroorzaakt door een liquiditeitsgedreven markt.

Met andere woorden, het geld kan nergens anders heen. Door de rente tot nul te verlagen en triljoenen dollars aan obligaties op te slokken, heeft de Fed beleggers gedwongen om op risicovolle aandelen te wedden. En dat hebben ze gedaan.

Chaikin wees erop dat er veel door insiders verkocht is bij twee bedrijven die dit jaar sterk in de lift zitten: de biotechreus Regeneron en computerchipmaker Nvidia. "Dat zegt me eigenlijk niks", zei Chaikin. "In een impulsmarkt is insider selling geen rode vlag."

Waarom verkopen ingewijden?

Hoewel ingewijden een meldingsplicht hebben wat betreft het kopen en verkopen van aandelen, zijn ze niet verplicht om te zeggen waarom. Dat betekent dat het niet duidelijk is of insiders aandelen dumpen omdat ze bang zijn dat de markt een zeepbel is, of omdat ze een nieuw huis willen kopen.

Een andere mogelijke reden dat ingewijden aandelen verkopen: ze zijn bang voor hun eigen hachje, en nemen nu winst omdat ze er rekening mee houden dat ze eventueel hun baan kunnen verliezen bij reorganisaties of bezuinigingen als gevolg van de coronacrisis.

"Dit zijn geen Robinhood-beleggers", zei Colas, refererend aan een Amerikaanse beleggingssapp die tijdens de pandemie zeer populair is geworden onder millennials. "Dit zijn managers die proberen de juiste hoeveelheid contant geld op de bank te krijgen voor het geval ze ontslagen worden."

Lees ook: Bubbelvrees bij George Soros

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 02 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. ArcelorMittal Q1-cijfers
    3. DSM Firmenich Q1-cijfers
    4. ING Q1-cijfers
    5. BAM Q1-cijfers
    6. ForFarmers Q1-cijfers
    7. Aedifica Q1-cijfers
    8. HelloFresh Q1-cijfers
    9. Shell Q1-cijfers
    10. RELX 41,8 pence ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht