Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Met dividend verdubbelt Buffett zijn geld

Met dividend verdubbelt Buffett zijn geld

Warren Buffett heeft zichzelf en zijn aandeelhouders flink wat rendement bezorgd. In totaal heeft hij al zo’n 400 miljard dollar aan waarde gecreëerd voor zijn aandeelhouders in de afgelopen 55 jaar. In zijn strategie speelt dividend een belangrijke rol, schrijft The Motley Fool.

Buffett’s talent is het vinden van bedrijven met duidelijke en duurzame concurrentievoordelen, waarin hij dan een langdurige positie opbouwt. De overgrote meerderheid van de bedrijven waarin hij investeert, keert regelmatig dividend uit. Dat is een aspect dat wellicht te weinig aandacht krijgt in het succesverhaal van Buffett. 

In 2013 verscheen een onderzoek van Bank of America Merrill Lynch, waarin dividendaandelen vergeleken werden met branchegenoten die geen winst uitkeren. Het verschil was significant over een periode van 1972 tot 2012. Gemiddeld rendeerden de dividendaandelen 9,5% op jaarbasis, terwijl de gewone aandelen bleven steken op 1,6%.

Buffett heeft een extra voordeel, omdat hij een langetermijnbelegger is. Als bedrijven hun dividenduitkeringen blijven verhogen, dan neemt de tijd die Buffett nodig heeft om zijn initiële investering te verdubbelen af. Drie voorbeelden, die in twee tot vijf jaar hun waarde verdubbelen.

Coca-Cola – 2 jaar

Een van de 'langstzittende' posities in Buffett’s portefeuille is een regelrechte geldkoe. Coca-Cola zit sinds 1988 in zijn portefeuille. Het is een van de meest herkenbare merken ter wereld: behalve in Cuba en Noord-Korea is Coca-Cola in ieder land wat u kunt bedenken verkrijgbaar.

De initiële kostenbasis is 3,245 dollar per aandeel. Het drankenconcern keert 1,64 dollar per aandeel aan dividend uit. Het rendement op de oorspronkelijke kostprijs is een schitterende 50,5%. Berkshire Hathaway verdubbelt zijn initiële investering dus elke twee jaar. 

Moody’s - 4,5 jaar

Ondanks dat Moody’s slechts 0,76% dividendrendement heeft, is het een geldmachine voor Buffett. Dat komt omdat de initiële kostenbasis slechts 10,05 dollar bedraagt, terwijl het aandeel nu koerst tegen circa 294 dollar per aandeel.

Voor Berkshire bedraagt het rendement ten opzichte van de oorspronkelijke investering 22,3%, waardoor het elke 4,5 jaar verdubbelt in waarde. Het is één van de topinvesteringen van Buffett.

American Express - 5 jaar

American Express is een andere langetermijnbelegging van Buffett. Het zit sinds 1993 in de portefeuille, toen aangeschaft voor 8,93 dollar per aandeel. Jaarlijks keert de creditcardmaatschappij 1,72 dollar per aandeel uit. Zodoende duurt het slechts vijf jaar voor de oorspronkelijke belegging zich verdubbelt.

Lees verder: De 8 beste beleggingen in Buffetts portefeuille

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht