Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Welkome stap voor AB InBev'

'Welkome stap voor AB InBev'

AB InBev heeft opnieuw een stap gezet in de afbouw van de grote schuldenberg waar het bedrijf mee kampt: een belang van 49,9% in een grote blikjesfabriek is verkocht en daar ontvangt de biergigant 3 miljard dollar voor. 

Slimme zet daarbij is dat de biergigant een terugkoopregeling heeft bedongen, zo schrijft Martin Crum van de IEX Beleggersdesk. “Desgewenst kunnen ze over vijf jaar het belang weer terugkopen van de investeerdersgroep onder leiding van Apollo Global. De keus daartoe ligt bij AB InBev.”

Vooruitzicht iets zonniger

Volgens de analist ziet de toekomst van de bierbrouwer er wat zonniger uit nu duidelijk wordt dat coronavaccins het virus vermoedelijk onder controle kunnen krijgen. “De risico’s nemen daarmee wat af.”

Maar zo ver is het nog niet. Vooralsnog gooien nieuwe lockdowns roet in het eten. Deze stap om de toch nog behoorlijke schuldenberg te laten slinken is daarom een welkome, stelt Crum. 

Schuld nog steeds fors

“De nettoschuld na afwikkeling van deze transactie zal tot rond de 75 miljard dollar zijn gezakt. Dat is nog steeds fors, maar rekenend met een goed haalbare Ebitda van 23 tot 25 miljard dollar in het post-coronatijdperk, beweegt de NetDebt/Ebitda ratio richting de 3." 

Volgens de analist is dat goed te dragen, maar daarbij is wel een ‘gewone’ economie nodig waarbij de horeca open is. “Dat is vooralsnog niet het geval, maar daar zal naar verwachting in de loop van 2021 verandering in komen.”

Kansen in marktaandeel

Dan is er nog een ander interessant aspect. “De kans is groot dat veel kleinere bierbrouwerijen het loodje leggen. Niet iedere onderneming zal de huidige malaise weten te overleven. Dat betekent kansen voor AB InBev wat betreft marktaandeel. Dit werd eerder dit jaar al zichtbaar.”

Hoewel de analist erop wijst dat een heropening van de horeca dringend nodig is, blijft hij positief over het aandeel. “Het risicoprofiel is licht verbeterd dankzij betere vooruitzichten, maar nog wel bovengemiddeld hoog.”

Zie ook: 'Lucht is flink opgeklaard voor AB InBev'

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht