Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
5 zekere dividenden in onzekere tijden
Beeld: © iStock

5 zekere dividenden in onzekere tijden

Dividendaandelen zijn nog aantrekkelijker nu beleggers worstelen met piekende obligatierentes en een turbulente aandelenmarkt, schrijft CNBC.

Hier zijn vijf koopwaardige dividendaandelen getipt door topexperts van Wallstreet op TipRanks, een platform waar analisten worden gerangschikt op basis van prestaties in het verleden. 

Exxon Mobil

Dividendaristocraat Exxon Mobil biedt een dividendrendement van 3,4%. De laatste dividendverhoging markeert het 40 achtereenvolgende jaar van dividendverhogingen. De uitkeringen van de oliereus worden gedekt door door solide winsten en cashflows. 

In het tweede kwartaal kostte het dividend voor het concern $3,7 miljard. Exxon kocht daarnaast voor $4,3 miljard aan aandelen terug in het kwartaal van juni. In diezelfde periode genereerde de oliereus voor $5 miljard aan vrije kasstroom.

Nitin Kumar, analist bij Mizuho, herhaalde een koopadvies voor Exxonmobil met koersdoel van $139. De analist merkt op dat het bedrijf halverwege zijn doel is om in 2027 de winst van product oplossingen met $10 miljard te laten toenemen, in vergelijking met $6 miljard in 2019. Meeste van deze extra winst moet voortkomen uit kostenbesparingen. 

Daarnaast verwacht Kumar dat de strategische projecten die recentelijk zijn aangekondigd voor de periode tussen 2024 en 2027 helpen om de winstdoelstelling van 2027 te behalen. 

Nitin Kumar is de nummer 67 van de ruim 8.500 analisten op TipRanks. 71% van zijn tips zijn winstgevend, waar elke tip gemiddeld 19,8% rendement oplevert. 

Coterra Energy

Tevens is Kumar positief over Coterra Energy, een olie- en gasuitbater in de Verenigde Staten. Eerder dit jaar verhoogde het oliebedrijf zijn basisdividend met liefst 33% tot 80 dollarcent per aandeel. 

Het bedrijf heeft als doel gesteld om 50% van de vrijekasstroom uit te keren aan beleggers. Het concern kondigde in 2023 aan dat aandeleninkopen de voorkeur geniet boven variabele dividenduitkeringen. In de eerste helft van 2023 keerde Cottera in totaal $628 miljoen uit aan aandeelhouders, wat 94% van de vrije kasstroom vertegenwoordigt. 

Afgelopen maand had Kumar een bijeenkomst met het management van Cottera Energy, waar uit naar voren kwam dat het bedrijf vertrouwen heeft in dat het solide rendementen op investeringen kan doen in de meeste scenario’s van commodityprijzen. 

Kemar herhaalde voor Coterra Energy een koopadvies met een koersdoel van $42,  wat op het huidige koersniveau een opwaarts potentieel van meer dan 55% impliceert. 

Brookfield Infrastructure Partners

Brookfield opereert in de transport, nutsvoorzieningen, data en andere sectoren. Het bedrijf verhoogde zijn kwartaaldividend jaar-over-jaar met 6%, waarmee het dividendrendement op 5,5% uitkomt.

Robert Kwan, analist bij KBC Capital, denkt dat de inkomstenstroom kan toenemen, voornamelijk in de datacenter sector. Bovendien denkt Kwan dat het potentieel van de rendementen op geïnvesteerd kapitaal boven de geprojecteerde 12-15% kan uitkomen, doordat het ophalen van kapitaal in de markt vertraagt. 

Kwan geeft een koopadvies af voor Brookfield met een koersdoel van $45.  

Robert Kwan is de nummer 194 van de ruim 8.500 analisten op TipRanks. 64% van zijn tips zijn winstgevend, waar elke tip gemiddeld 10,8% rendement oplevert. 

American Electric Power

Shelby Tucker, een andere analist van RBC Capital, is bullish op het nutsbedrijf American Electric Power. Op 2 oktober, kreeg het bedrijf de nieuwe CEO Charles E. Zebula en bevestigde het de outlook voor 2023 van een WPA van tussen de $5,19-$5,39 en een lange termijn operationele winstgroei van jaarlijks 6%-7%. 

American Electric Power keerde op 8 september 83 dollarcent cash uit, waarmee er voor 453 kwartalen onafgebroken dividend is uitgekeerd. Het dividendrendement is 4,6%. 

Tucker verlaagde recentelijk het koersdoel voor Electric Power van $103 naar $90 om de gestegen rente te verwerken. Desalniettemin denkt de analist dat het concern gaat profiteren van de Inflation Reduction Act

Ook denkt hij dat American Electric Power een premium waardering verdient, doordat het zijn vloot vergroent en stevig investeert in hernieuwbare energie. 

Shelby Tucker is de nummer 367 van de ruim 8.500 analisten op TipRanks. 61% van zijn tips zijn winstgevend, waar elke tip gemiddeld 8,1% rendement oplevert. 

Darden Restaurants 

Darden Restaurants is de eigenaar van Olive Garden en andere populaire namen. Het bedrijf leverde beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers af. Er wordt voor $159 miljoen aan dividenden uitgekeerd en voor $143 miljoen aandelen teruggekocht. Het dividendrendement is 3,7%. 

Naar aanleiding van de solide resultaten herhaalde JPMorgan analist John Ivankoe een koopadvies, maar verlaagde hij het koersdoel van $176 naar $174.

Volgens Ivankoe kan het bedrijf een aandeelhoudersrendement van meer dan 10% bewerkstelligen in 2024 en 2025.

John Ivankoe is de nummer 854 van de ruim 8.500 analisten op TipRanks. 60% van zijn tips zijn winstgevend, waar elke tip gemiddeld 7,1% rendement oplevert. 

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 15 mei

    1. ABN Amro Q1-cijfers
    2. InPost Q1-cijfers
    3. Allianz Q1-cijfers
    4. Commerzbank Q1-cijfers
    5. RWE Q1-cijfers
    6. Thyssenkrupp halfjaarcijfers
    7. ASMI €2,75 ex-dividend
    8. NL economische groei Q1 (voorlopig)
    9. NL consumentenuitgaven maart
    10. NL internationale handel maart
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht