Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waarom Amazon best zonder Jeff Bezos kan

Waarom Amazon best zonder Jeff Bezos kan

Zal Amazon nog wel Amazon zijn zonder oprichter Jeff Bezos als topman? Maakt u zich geen zorgen, zegt Therese Poletti, techcolumniste bij Marketwatch.

Bezos kondigde deze week aan dat hij deze zomer zal terugtreden als bestuursvoorzitter, en zal worden opgevolgd door Andy Jassy, die bij Amazon momenteel de succesvolle clouddivisie runt. De vraag is of dat invloed gaat hebben op een mogelijke splitsing in webwinkel en clouddiensten.

De opvolging

Hoewel Bezos vaak wordt vergeleken met Steve Jobs, mede-oprichter van Apple, lijkt deze ontwikkeling meer op hoe de wisseling van de wacht verliep bij Microsoft en Google.

Net als Microsoft-oprichter Bill Gates en Larry Page, de mede-oprichter van Google, doet Bezos een stapje terug net nu het bedrijf nieuwe records breekt, maar blijft hij wel verbonden aan Amazon als uitvoerend voorzitter (executive chairman).

Page werd opgevolgd door Sundar Pichai, die indertijd aan het hoofd stond van de meest winstgevende divisie van Google. Beoogd Amazon-topman Jassy is momenteel de baas van Amazon Web Services (AWS), het meest winstgevende onderdeel van het concern.

Jassy is in de loop der jaren uitgegroeid tot het gezicht van AWS. "Bezos is niet zo zichtbaar als sommige andere CEO's, het zal interessant zijn om te zien of Andy een andere tactiek kiest", zei Ed Anderson, een analist van Gartner Inc.

Volgens Brian Olsavsky, financieel directeur van Amazon, zullen er geen grote strategische beslissingen genomen worden zonder Bezos. "Jeff is daar altijd bij betrokken geweest", zei Olsavsky tijdens een conference call met analisten na de presentatie van de winstcijfers deze week.

Splitsing

De wisseling van de wacht zal weinig veranderen voor Amazon, maar kan wel van invloed zijn op de cruciale beslissing waar het bedrijf voor staat: of AWS en de webwinkel Amazon.com onder hetzelfde dak zullen blijven.

Jassy werkte al voor AWS toen het nog in de kinderschoenen stond, dus lijkt het onwaarschijnlijk dat hij ervoor zal kiezen om het af te splitsen van het bedrijf dat hij zal gaan leiden.

Mensen die voorspelden dat Amazon zijn cloudbedrijf zou kunnen afsplitsen, mogelijk om antitrustacties van de Amerikaanse overheid het hoofd te bieden, zien die kans afnemen. Hoe dan ook zal Bezos zelf daar zeker over meebeslissen, net zoals Bill Gates dat tot vorig jaar deed bij Microsoft.

Meer Nadella dan Ballmer

Het lijkt misschien ondenkbaar voor beleggers om zich Amazon voor te stellen zonder de visionair Bezos, maar hij zou nog jaren, zelfs decennia, als executive chairman kunnen aanblijven. Kijk maar naar Gates.

Beleggers mogen hopen dat Jassy meer weg heeft van de huidige topman van Microsoft, Satya Nadella, dan van Steve Ballmer, de directe opvolger van Gates. Ballmer had indertijd grote moeite Microsoft het mobiele tijdperk in te loodsen. Terwijl Jassy Amazon naar het volgende tijdperk probeert te manoeuvreren, zal Bezos in de buurt zijn om succes te verzekeren.

Lees ook: De best renderende beleggingen van Elon Musk

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 juni

    1. Reserve Bank of Australia rentebesluit 4,35%
    2. ZEW-index economisch sentiment juni (Dld) 50 volitaliteit verwacht
    3. Inflatie mei def. (eur)
    4. Detailhandelsverkopen mei (VS) +0,3%
    5. Industriële productie mei (VS)
    6. Bedrijfsvoorraden april (VS)
  2. 19 juni

    1. Consumenten- en producentenprijzen mei (VK)
    2. Greenyard jaarcijfers
    3. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    4. Wall Street gesloten vanwege Juneteenth Day
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht