Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Ontwaakt de inflatietijger?

Ontwaakt de inflatietijger?

De coronapandemie en het daaropvolgende ongekend soepele geldbeleid van centrale banken hebben een 'inflatietijger' wakker gemaakt die wellicht niet meer te temmen is. Daarvoor waarschuwde 'havik' Andrew Haldane, hoofdeconoom van de Bank of England.

"In dit klimaat is het de moeilijke en gevaarlijke taak van de centrale banken om de tijger te temmen", zei Haldane, die erom bekend staat dat hij hoge rente een goed idee vindt omdat hij inflatie beteugelen belangrijker vindt dan groei aanjagen.

Oplopende rentes

De wereldwijde financiële markten waren vorige week uiterst nerveus toen het rendement op Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van tien jaar ineens sterk opliep.

Dat werd deels veroorzaakt door de angst voor oprukkende inflatie: de uitrol van de coronavaccins kan het economisch herstel versnellen en dan gaan consumenten wellicht met al hun opgespaarde geld al hun uitgestelde aankopen doen, met prjsstijgingen tot gevolg.

Powell sust

De markt was zo onrustig dat de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, de zorgen probeerde te temperen door te beloven dat de Fed zijn ongekend accommoderende monetaire beleid zou handhaven. Hij verwacht dat de Amerikaanse inflatie en de werkgelegenheid binnen de normen van de Fed zullen blijven.

Volgens de expert zouden beleggers niettemin onaangenaam verrast kunnen worden door stijgende inflatie.

Doos van Pandora

"Er is een duidelijk risico op een moeilijk te beteugelen inflatie, waardoor monetaire beleidsmakers assertiever moeten optreden dan momenteel op de markten wordt ingeprijsd", aldus Haldane, die lid is van het Monetary Policy Committee van de Britse centrale bank.

"Mensen waarschuwen terecht voor centrale banken die te conservatief handelen door het beleid voortijdig te verkrappen. Maar voor mij is het grotere risico op dit moment dat centrale banken niet alert zijn als het inflatiespook ontsnapt uit de doos van Pandora", aldus Haldane.

Lees ook: Morgan Stanley: inflatie kan tot beurscrash leiden

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht