Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Paul Singer: Markt is knettergestoord

Paul Singer: Markt is knettergestoord

De ongekend grote verruiming van de Federal Reserve en de biljoenen dollars aan stimuleringsmaatregelen om de Amerikaanse economie na de coronacrisis uit het slop te trekken, zullen tot 'ongebreidelde inflatie' leiden die beleidsmakers en beleggers zal shockeren.

Dat schreef de 76-jarige Amerikaanse miljardair Paul Singer volgens Bloomberg News in een brief op 28 januari aan klanten van zijn fonds Elliott Management, dat 42 miljard dollar onder beheer heeft.

Gekte op de markten

Volgens Singer is er momenteel sprake van 'head-smacking craziness' op de Amerikaanse aandelenmarkten.

De in zijn woorden 'knettergestoorde' markten zijn volgens Singer te herkennen aan "een zeldzame combinatie van aandelen van lage kwaliteit, torenhoge waarderingen, financiering met te veel schuld en een wanhopig gebrek aan inzicht bij de meest actieve handelaren". Dit terwijl de economische macrovooruitzichten niet zo geweldig zijn en de massa maar ‘Kopen, kopen!’ roept.

Het beeld op de beurzen begint de laatste dagen wat barstjes te vertonen. Zo schoot de benchmarkrente op Amerikaanse schatkistpapier met een looptijd van tien jaar onlangs naar het hoogste niveau in meer dan een jaar en daalden de aandelenmarkten.

Lees meer: 'Denk na over een marktdaling'

Massahysterie

Volgens de miljardair worden koersen - uiteenlopend van die van bitcoin tot die van staatsobligaties - op dit moment vooral aangejaagd door massahysterie.

Het fonds van Singer heeft in zijn 44-jarig bestaan een winst van ongeveer 13% op jaarbasis geboekt. Daarmee rendeert het beter dan de S&P 500-index.

Elliott Management deed het met een jaarwinst van 12,7% ook goed in 2020. Het fonds maakte zelfs winst in maart tijdens de coronacrash. Dat was volgens Singer vooral te danken aan "een combinatie van portefeuillebeschermende beleggingen gerelateerd aan de rente en goud, samen met onze kernactiviteiten. waaronder distressed debt, aandelenactivisme en private equity".

'Veel succes met Tesla'

Singer had het in zijn brief vooral gemunt op Tesla en bitcoin. Hij wees beleggers erop dat Tesla tegen ongeveer 1000 keer de winst wordt verhandeld "terwijl elke andere grote autofabrikant in de wereld in de nabije toekomst elektrische auto’s zal gaan produceren". Hij wenste de beleggers in Tesla dan ook 'Veel succes'.

Verder ergert hij zich mateloos aan de hausse in cryptomunten, die hij al jaren als fraude bestempeld. Bitcoin staat dit jaar op een winst van bijna 70%, en bereikte op 21 februari een recordhoogte van 57.350 dollar.

Volgens Singer is de koersexplosie vooral veroorzaakt door de  stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid. Singer zei uit te kijken naar de dag waarop hij zijn gelijk kan halen.

Zie ook: Charlie Munger kritisch over Tesla en bitcoin

Zwaar op de proef gesteld

En zelfs nu de wereld zich begint te herstellen van de pandemie, tempert hij de verwachtingen. Zo zullen bepaalde sectoren en activiteiten, zoals commercieel vastgoed, bioscopen, kleinbedrijf, restaurants en zakenreizen nog steeds zwaar op de proef worden gesteld.

Het beeld op de beurzen begint de laatste dagen wat barstjes te vertonen. Zo schoot de benchmarkrente op Amerikaanse schatkistpapier met een looptijd van tien jaar onlangs naar het hoogste niveau in meer dan een jaar en daalden de aandelenmarkten.

Politieke druk

Het economisch herstel zal volgens hem gedwarsboomd kunnen worden door virusvarianten en beleidsmaatregelen. "Die lijken soms meer te worden bepaald door politieke druk dan door wat het beste is voor de samenleving, zowel op korte als op lange termijn", besloot Singer.

Lees ook: 5 scenario's voor een wereld na Covid-19

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht