Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Inflatie baart meer zorgen dan corona

Inflatie baart meer zorgen dan corona

Inflatie vormt een grotere bedreiging voor de bullmarkt dan de coronapandemie, denken fondsbeheerders. Ongeveer 220 fondsmanagers, met in totaal 630 miljard dollar onder beheer, namen deel aan een enquête van BofA Securities, die in de tweede week van maart werd gehouden.

Volgens Barron's noemde minder dan 15% van de ondervraagden de uitrol van de coronavaccins als het grootste risico. In februari waren dat er nog twee keer zo veel.

In plaats daarvan ziet 37% van de fondsbeheerders de hoger dan verwachte inflatie als het grootste risico voor de aandelenmarkt, gevolgd door zorgen over een mogelijk taper tantrum op de obligatiemarkten. Dit fenomeen deed zich eerder voor in 2013, toen de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties steeg toen de Fed aankondigde de kwantitatieve versoepeling in de toekomst te zullen gaan afbouwen (taper).

91% verwacht verbetering

Verder verwacht 91% van de grote beleggers dat de economie het komende jaar zal verbeteren, terwijl 48% zegt dat we ons in een V-vormig herstel bevinden.

Hogere obligatierendementen betekenen echter hogere leenkosten voor bedrijven en consumenten. Dat kan het economisch herstel belemmeren en de bedrijfswinsten drukken. Bovendien kan zoiets leiden tot een lagere waardering voor waardeaandelen.

Meer concurrentie voor aandelen

En als ultraveilig Amerikaans schatkistpapier een behoorlijk rendement oplevert, leidt dat tot meer concurrentie voor de aandelen in de portefeuilles van fondsbeheerders.

Tot nu toe hebben de stijgende obligatierendementen de bullmarkt nog niet tot stilstand gebracht. De Dow Jones, S&P 500 en Russell 2000 sloten maandag allemaal op recordhoogte, terwijl de Nasdaq meer dan de helft van de correctie van eind februari heeft goedgemaakt.

Het rendement op Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van 10 jaar staat op ongeveer 1,6%, en dat was begin dit jaar nog 0,9%. Bijna de helft van de fondsbeheerders denkt dat 2% rente een kritische grens is.

Rotatie naar waarde

Volgens Barron’s is de dynamiek van de markt wel veranderd nu de obligatierente is gestegen. Waarde-aandelen en -sectoren hebben het dit jaar duidelijk beter gedaan dan groeiaandelen. Volgens een kleine meerderheid van de respondenten zal dit zo blijven: 52% zegt dat waardeaandelen het in 2021 beter zullen doen dan groeiaandelen.

De stijgende economische groeiverwachtingen en een versnelde vaccinatiecampagne in de VS hebben cyclische aandelen in sectoren zoals het bankwezen, energie en grondstoffen een duwtje in de rug gegeven, ten koste van pandemiebestendige software- en e-commercebedrijven.

Fondsbeheerders verhoogden in maart hun blootstelling aan sectoren als energie en banken, terwijl ze hun allocatie naar tech terugbrachten tot het laagste niveau sinds januari 2009. Het lijkt er dus op dat de rotatie die op de markten aan de gang is, nog lang niet voorbij is.

Lees ook: JPMorgan: deze aandelen gaan de kar trekken

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht