Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Ongunstig voorteken: Insiders dumpen aandelen

Ongunstig voorteken: Insiders dumpen aandelen

Insiders in het Amerikaanse bedrijfsleven, zoals topmensen en grootaandeelhouders, lijken minder vertrouwen in de economie te hebben dan gewone beleggers.

De verhouding tussen verkopen en aankopen van aandelen door insiders staat volgens gegevens van Sentiment Trader op de hoogste stand sinds 2006, en is bijna twee keer zo hoog als tijdens de vorige piek.

Dat is volgens Barron’s een punt van zorg. Insiders zijn immers veel beter ingevoerd in de handel en wandel van een bedrijf dan de gemiddelde belegger. Ze zouden hun aandelen niet verkopen als ze binnenkort een koersstijging verwachtten.

De S&P 500-index staat dit jaar op een winst van 11% omdat beleggers rekenen op snel economisch herstel. Maar sommige beursexperts op Wall Street vrezen dat de hoge waarderingen en de uitbundigheid onder beleggers duiden op een zeepbel.

Beleggen met geleend geld

Veel beleggers zijn bereid grote risico’s te nemen, zoals geld bijlenen tegen hun bestaande aandelenbezit. Deze zogeheten uitstaande margeschulden zijn in de VS op jaarbasis met 72% in omvang toegenomen. Dat is de op drie na grootste stijging sinds ten minste 1960.

Hoe hoger het bedrag aan margeleningen, hoe groter de kans dat de markt hard daalt als de prijzen de verkeerde kant op gaan. Een forse koersdaling zal veel beleggers immers dwingen geld op tafel te leggen door aandelen te verkopen.

Risicobereidheid

De metingen van het marktsentiment wijzen er volgens Joseph Goepfert van Sentiment Trader op een 'euforische' stemming. Er bestaat bijvoorbeeld een risicobereidheidsindex, die het optimisme van beleggers meet aan de hand van aandelen- en kredietwaarderingen, de goudprijs en de prestaties van economisch gevoelige sectoren versus veiligere.

Die bereikte onlangs de op één na hoogste stand sinds begin 2018. Een nieuw hoogtepunt voor deze index wordt vaak gevolgd door een periode van zwakte in de markt, zo waarschuwt Barron’s.

Begin 2020 bereikte de index het op één na hoogste niveau, net voordat de S&P 500 met 34% daalde door de pandemie. En begin 2019 piekte de index tot ongeveer het huidige niveau, vlak voordat de S&P 500 6,5% verloor.

Dit alles betekent uiteraard niet dat koersen niet zullen kunnen blijven stijgen, maar hou rekening met volatiliteit op de korte termijn, zo waarschuwt Barron’s.

Lees ook: 11 indicatoren die aangeven of de markt gaat crashen of niet

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht