Wat The Rolling Stones ons over beleggen leren

Door Belegger.nl op 3 september 2021 08:00 | Views: 10.266

Wat The Rolling Stones ons over beleggen leren

Er zit muziek in beleggen. Steeds meer mensen willen meedansen op de stijgende koersen. Maar Dennis Morton ziet op CNBC meer parallellen met de muziek en trekt voor beleggers een aantal lessen uit een van de grootste rock-'n-rollbands ter wereld. 

De beste lessen die beleggers kunnen leren komen vooral van een man op de achtergrond. Van de drummer Charlie Watts en niet van Mick Jagger, de charismatische leadzanger. Onlangs stierf Watts, die sinds 1963 geen show heeft gemist. Hij was de stabiele factor, standvastig, met discipline en koele afstandelijkheid van het drama. Prachtige eigenschappen voor een goede belegger.

The Rolling Stones wilden altijd meer, groter, beter. Het was niet genoeg om goede nummers te schrijven en bejubelde muzikanten te zijn. Het was een onverzadigbare honger. Een eigenschap waar beleggers ook last van kunnen krijgen.

Genoeg is dan nooit genoeg, iets waar beleggers ook gevoelig voor kunnen zijn. Charlie Watts ontweek de spotlights. Hij liet zich niet meeslepen door de roem. De stabiele kracht op de achtergrond. Wat leren beleggers van hem?

1. Wees de drummer, niet de zanger – genoeg is genoeg

Weet je plek en als je niet weet wie je bent, is de beurs een dure plek om erachter te komen, schreef ooit Adam Smith. Beleggers kunnen net als rocksterren trends najagen, de massa volgen en zich laten beïnvloeden door de cultuur.

Watts deed dat niet. Hij wist wie hij was en wie hij niet was. Hij droeg als drummer bij aan de successen, maar hield een gezonde afstand. Hij zag zichzelf als een begeleider, die het grote idee naar een nog hoger plan tilde dan hijzelf was. Die nederigheid helpt, om te weten wanneer het genoeg is. Bij beleggen helpt het begrip van 'genoeg' om te stoppen iets te willen bereiken, of iemand te willen zijn, die we niet zijn.

2. Houd de band bij elkaar – samen kom je verder

Een andere wijsheid is: "Als je snel wilt gaan, ga dan alleen; als je ver wilt komen, ga dan samen." Dat zijn de Rolling Stones zich goed bewust. Ze hebben elkaar nodig, een team. Beleggers moeten zich bewust zijn van hun eigen beperkingen. Samen kom je verder.

Een portefeuille opbouwen is te vergelijken met een band. Het succes is niet van één ding afhankelijk. Elke beleggingsportefeuille heeft een zanger, gitarist en drummer nodig. Verstandige beleggers weten te waarderen hoe elke strategie in hun portefeuille een unieke bijdrage levert aan succes op lange termijn.

3. (I can’t get no) satisfaction – tevredenheid is een goed ding

Charlie Watts merkte eens op over zijn leadzanger dat je je zou kunnen voorstellen dat Mick de gelukkigste persoon ter wereld zou zijn, maar vaak is hij dat niet. Na de concerten moest het feest doorgaan voor enkele bandleden, maar niet voor Watts. Hij had een vaste routine. Ging na de show terug naar zijn hotelkamer, pakte een schetsboek en tekende zijn kamer. Er was veel opwinding om hem heen, maar het hoefde van hem niet. Hij stond boven de strijd en vond zijn voldoening in het feit dat hij deel mocht uitmaken van de band. 

Een prachtige les voor 2021, waar de opwinding groot is rond crypto’s en meme-aandelen. Mis ik iets, vragen beleggers zich verschrikt af. Maar wat zoek je als belegger? Tevredenheid of volatiliteit? Watts hield de volatiliteit op afstand en gaf de voorkeur op een andere manier van zijn succes te genieten.

Hij straalde rust uit te midden van het stormachtig bestaan van de Rolling Stones. Maar die rust betekende niet dat hij genoegen moest nemen met minder. Hij bepaalde het ritme op zijn drumstel. Als we tevreden zijn met onze beleggingsstrategie, zijn we vrij om het leven te leven op onze voorwaarden. Het hoeft niet dramatisch te zijn, alleen bevredigend. Een goede les als de volumeknop van de markten voluit gaat.

Lees meer: Deze 7 dingen kunnen we leren van The Wolf of Wall Street

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront